Băuturile fierbinţi, un risc uriaș pentru sănătate. Ce boală pot cauza

18 Aprilie 2019

Băuturile foarte fierbinţi cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian, sugerează un studiu realizat în rândul a 50.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani.

Potrivit experţilor, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60°C sau mai ridicată a fost asociat în mod constant cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute.

„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, a explicat Farhad Islami, medicul și principalul autor al studiului de la Societatea Americană pentru Cancer.

Publicat în International Journal of Cancer, studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului.  În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.

Cât este de periculos cancerul esofagian

Cancerul esofagian e un tip de cancer care apare la nivelul esofagului, de obicei în celulele care căptușesc interiorul esofagului, adesea în porțiunea inferioară a acestuia. Esofagul este un tub prin care este transportată mâncarea de la faringe până la nivelul stomacului.Printre factorii de risc se mai numără boala de reflux gastroesofagian, esofagul Barrett, fumatul, consumul de alcool, obezitatea, expunerea la substanșe chimice, stilul de viață, infecția cu anumite tipuri de HPV.

Simptomele cancerului esofagian

În general, în stadii incipiente, acest tip de cancer nu prezintă simptome. În stadii mai avansate, simptomele pot fi:

  • dificultăți la înghițire (disfagie)

  • pierdere în greutate

  • dureri în piept

  • senzație de presiune în piept sau de arsură

  • indigestie (arsuri stomacale)

  • tuse

  • răgușeală

Sursă info: Unica

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?