Banca centrală a Japoniei, anunţ neaşteptat. Băncile nipone, în stare de şoc

29 Ianuarie 2016
Banca Japoniei
Banca Japoniei

Banca centrală a Japoniei şochează pieţele financiare şi introduce dobânda negativă. Băncile nipone sunt puse sub presiune.

 Banca Japoniei (BOJ) a luat prin surprindere piețele financiare după ce a anunțat vineri instaurarea unei dobânzi negative, în încercarea de a relansa inflația și o economie care bate pasul pe loc.

Este o măsură excepțională, dar justificată de turbulențele actuale de pe piețe, scrie AFP.

BoJ a fixat o rată a dobânzii de -0,1% pentru depozitele pe 24 de ore, un instrument care penalizează băncile care își plasează penalitățile în seifurile sale, în loc să ofere credite. Teoretic, reducerea dobânzii sub zero ar trebui să stimuleze creditul și, deci, activitatea economică.

Pe bursa din Tokyo, acest anunț a determinat o apreciere imediată a indicelui Nikkei cu până la 3,5%. Acesta a închis ședința în creștere cu 2,80%. Și yenul s-a depreciat, dolarul apreciindu-se la 120,40 yeni, față de 118,90 yeni înainte de anunț, scrie Hotnews.ro.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?