Ancheta vaccinului toxic, la DNA. Paguba, estimată la 2 milioane de euro

15 Mai 2016

DNA a preluat dosarul vaccinului toxic, produs în anul 2014 de Institutul Cantacuzino, informează Realitatea TV.

Procurorii de la Parchetul General au stabilit că pagubele în dosarul vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino se ridică la două milioane de euro.

În anul 2014, România s-a confruntat cu o criză a vaccinului antigripal, după ce aproximativ 400.000 de doze produse de Institutul Cantacuzino nu au mai putut fi puse pe piaţă. Acest lucru s-a întâmplat după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a găsit un lot de vaccin neconform cerinţelor europene în domeniu. Concret, nivelul de endotoxine depăşea limita admisă, fapt care ar fi putut să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat ulterior că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs în România avea peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform, potrivit Mediafax.

Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate. În aceste condiţii, ANM a transmis o adresă oficială Institutului Cantacuzino şi, totodată, i-a informat pe ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu, şi pe premierul de atunci, Victor Ponta, că vaccinul antigripal produs în ţară nu este conform şi nu poate fi pus pe piaţă.


Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?