Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia după un puternic cutremur submarin

15 Iulie 2009
Foto: livesaildie.com
Foto: livesaildie.com
Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia după un puternic seism submarin . Autorităţile au spus că un tsunami de mici dimensiuni s-a format şi se îndreaptă spre Australia. Cutremurul a avut magnitudinea preliminară de 7,8, potrivit USGS.

Pe scara folosită de USGS, cutremurele de peste 6 grade sunt considerate puternice.

Seismul a avut loc în largul coastelor de vest ale insulei South din Noua Zeelandă, la o distanţă de 866 kilometri de capitala Wellington.

Adâncimea la care s-a produs seismul submarin a fost estimată la 33 de kilometri.

"Un seism de o astfel de magnitudine poate produce un tsunami devastator, care să lovească porţiunile de coastă din zona apropiată de epicentru în câteva minute sau câteva ore", potrivit centrului.Centrul a spus că deocamdată nu ştie dacă s-a produs sau nu un tsunami. 

Presa locală a spus că seismul s-a simţit puternic în Insula de Sud, dar nu s-au înregistrat victime. "S-a simţit foarte tare, casa începuse să se clatine, uşa se mişca în toc", a spus un localnic.

În Noua Zeelandă se înregistrează circa 14.000 de cutremure anual, dintre care circa 20% sunt de 5 grade Richter sau chiar mai mult.
Ultimul cutremur grav produse în această ţară s-a înregistrat 1968, când un seism de 7,1 grade pe scara Richter a provocat trei decese pe coasta de vest a Insulei de Sud.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?