Achiziția de corvete, suspendată de MApN! Guvernul PSD, în mijlocul unui scandal internațional

11 Ianuarie 2019
Scandal urias legat de achiziția de corvete
Scandal urias legat de achiziția de corvete

Ministerul Apărării a anunțat vineri suspendarea procedurii de achiziție de Corvete multifuncționale. Propunerea a fost făcută de secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, care spune că a sesizat și Parchetul militar, existând "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate".

Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională", a prezentat ministrului Apărării naţionale un raport de informare cu privire la procedura de achiziție, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională".

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.", solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018", act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.

Anunțul surprinzător vine cu chiar o zi înainte de data (12 ianuarie 2019) la care urma să fie făcut anunțul oficial cu privire la câștigătorul licitației.Trei giganți internaționali au depus oferte pentru corvetele respective, dar și pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forțelor Navale Române. Este vorba despre:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Comisia de evaluare a stabilit inițial că toți ofertanții îndeplinesc condițiile tehnice stipulate in caietul de sarcini. Criteriul de departajare a fost considerat prețul cel mai scăzut și astfel asocierea Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța era desemnată câștigătoarea licitației.

Interese suspecte legate de cele 4 corvete

Mai multe surse au declarat pentru Capital că motivul pentru care au existat toate aceste întârzieri ar fi unul politic. Mai exact, că Liviu Dragnea ar fi făcut presiuni prin diverși oameni cheie din PSD pentru ca licitația să fie câștigată de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpă ofertă.

Pretextul utilizat ar fi unul de ordin tehnic. Termenul de livrare al olandezilor de la Damen și al italienilor de la Ficantieri ar fi mult mai favorabil și astfel Naval Group ar fi eliminat din ecuație.

Așa cum era de așteptat, francezii au reacționat imediat cu o serie de avertismente și articole negative în presa franceză. Aceștia au atras atenția asupra tensiunilor din zona Mării Neagre și recentul incident în care au fost implicate nave ale Federației Ruse și Ucrainei în Marea Azov.

Atât ministrul Gabriel Leș, cât și secretarul de stat Andrei Ignat (Șeful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor soluții de anulare a licitației. Presiuni de același tip sunt exercitate și din interior MApN, de la nivelul DGIA (Direcția Generală de Informații a Armatei), scriu și jurnaliștii de la PSNews.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Tudor
12 Jan 13:13
Nu numai programul corvetelor este mult intărziat ci si programul avioanelor F16 care încă nu sunt operaționale asa cum sa văzut la defilarea de 1 Decembrie.
Răspunde
0 0
Mihai
12 Jan 11:51
Asta este sabotaj de securitate națională din partea guvernului PSD.
Răspunde
0 0
Jeanette
12 Jan 10:02
... oare sa aiba legatura si cu ura cu care este atacat de pizide, generalul, seful armatei !???
Răspunde
0 0
cotoi
12 Jan 08:21
Pe linga acel excroc de frunte , nu credeam vreodata ca si armata sa faca excrocherii , spagari , noroc ca mai sint si oameni de buna credinta in aceasta tara .
Răspunde
0 0
Ioan
11 Jan 23:07
Iara SPAGA si interese personale ieftine ! ... oare cind dispare clanul besede !??? ... orice militar stie ca francezii sint experti in radiolocatie navala !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?