Zegrean, despre mandatul lui Ciucă: CCR va spune că e conflict, s-au obişnuit aşa. Facem praf Armata

28 Decembrie 2018
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean arată că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea, după ce Iohannis a prelungit mandatul şefului SMG Nicolae Ciucă, iar CCR va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constituţională, mai ales că este „bătucită” cărarea.

„Legislaţia românească toată e aşa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu ştii cine trebuie să-l numească, cine să-l propună. Trebuia să urmeze aceeaşi procedură şi la prelungire ca şi la numire, dar dacă nu se înţeleg şi dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe preşedinte, clar că preşedintele poate şi el să facă, pentru că până la urmă, ca şi la procurori, preşedintele are decizia, el îi numeşte. Ceilalţi îi propun. Acelaşi lucru se întâmplă şi la prelungire, dar nu cel care propune hotărăşte. Acum văd că asta se doreşte în toate domeniile - cel care propune să hotărască. Nu se poate - ne-am jucat de-a justiţia şi am făcut praf justiţia. Acum ne jucăm de-a Armata şi facem praf Armata. Păi nu se poate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, premierul Dăncilă poate sesiza Curtea Constituţională, iar soluţia va reflecta un conflict juridic deoarece „cărarea este bătucită”.„Nu este de joacă aici. Totuşi, ţara asta trebuie apărată şi când pui un şef de Stat Major trebuie să ai în vedere şi opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituţional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obişnuit aşa - cărarea este bătucită. Te duci la Curte - Curtea numeşte prim-miniştri, Curtea numeşte procurori generali, Curtea numeşte acum şi şeful Marelui Stat Major... Nu e în regulă, nu poţi să conduci o ţară cu justiţia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat - fiecare să-şi vadă de atribuţiile lui”, a mai spus fostul preşedinte CCR.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?