Veste bună pentru românii cu credite în franci elveţieni

4 August 2015
Veste bună pentru românii cu credite în franci elveţieni
Veste bună pentru românii cu credite în franci elveţieni

Conversia creditelor în moneda naţională cu o reducere de cel puţin 25%: Asta vor românii care au credite în franci elveţieni. Mai mult, ei cer statului să garanteze pentru ei cu trei miliarde de lei. Sunt principalele revendicări ale persoanelor cu astfl de credite, după ce ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, le-a cerut o nouă formă a proiectului de lege privind conversia împrumuturilor.

Proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei, iniţiat pe vremea când ministru al Finanţelor era Darius Vâlcov, prevede un discount de 15% şi un plafon de garantare din partea statului de 1 miliard de lei. Însă, după întâlnirea de săptămâna trecută cu actualul ministru, Eugen Teodorovici, debitorii propun modificări ale respectivului proiect. Printre altele, cer un discount din partea băncilor de 25% din valoarea în lei după conversia împrumutului, garantarea de către stat cu trei miliarde de lei şi aplicarea reducerii pentru atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru cele ipotecare sau de nevoi personale.

"Am cerut să se aplice şi creditelor care au externalizate nu doar celor care au rămas în portofoliile băncilor având în vedere că nu e nicio vină a consumatorului. S-a făcut fătă acceptul şi în unele cazuri fără notificarea consumatorilor", a afirmat Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

Dacă ministrul Teodorovici va fi de acord cu modificările, proiectul va fi trimis la Banca Naţională, apoi la bănci, iar mai apoi, va intra in dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Peste 70.000 de români au credite în franci elveţieni, iar după ce cursul francului a sărit pragul de 4 lei la începutul anului, ratele lunare li s-au dublat sau chiar triplat. Nici cei cu împrumuturi în euro nu o duc mai bine.Dacă în 2005 un euro era 3,62 lei, în prezent e cotat la 4,47 lei.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, proiectul de lege privind conversia creditelor va ajunge în Parlament la toamnă.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
ghica stana
24 Aug 15:39
ESTE CORECT SA SE FACA CONVERSIA PENTRU NOI ROMANII CARE O DUCEM FOARTE GREU CHIAR SI FARA RATE
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?