Vasilescu: Dacă BNR ar scoate prea multă valută în zilele astea, ROBOR-ul s-ar duce peste 7%

26 Ianuarie 2019
Vasilescu: Dacă BNR ar scoate prea multă valută în zilele astea, ROBOR-ul s-ar duce peste 7%
Vasilescu: Dacă BNR ar scoate prea multă valută în zilele astea, ROBOR-ul s-ar duce peste 7%

ROBOR-ul ar urca la 6% sau la 7% dacă Banca Naţională a României (BNR) ar interveni pe piaţa valutară şi ar vine valută din rezerve, a explicat Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR, la un post tv.

"Dacă ar arunca (sume din rezerva valutară n.r.) să vedem ce s-ar întâmpla. Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7....Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe", a spus Adrian Vasilescu.

El a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Adrian Vasilescu a spus că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro.Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a afirmat că BNR a trimis rapoarte şi documente către Parlament, dar că este important ca acestea să şi fie citite.

"Nu există instituţie în România care să trimită Parlamentului din ianuarie şi până în decembrie mai multe rapoarte şi mai multe documente decât o face Banca Naţională. Dar important este ca aceste documente să fie citite. Când apare un raport al Băncii Naţionale şi ajunge în Parlament şi de acolo ni se întorc vorbe că în raportul Băncii Naţionale se scrie că 8 bănci au făcut cartel între ele ca să submineze economia României, cum să reacţionezi în faţa unei asemenea realităţi? Pentru că nu există. Îl înghit acel raport în care se scrie aşa ceva, că Banca Naţională a constatat că 8 bănci din România s-au unit să submineze economia naţională", a spus Adrian Vasilescu. 

Sursa: agerpres.ro

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Fane
27 Jan 11:27
Tovarashi, putina logica, cind creste pretul petrolului, creste pretul benzinei, creste pretul papicii !!! E clar ! Daca vrei pret bun la papica, nu umbla la petrol !
Răspunde
0 0
John
26 Jan 19:18
Sa-ti creasca urechile daca minti! Iar cu injectii de genul asta umbli urechiatule? Dar voi nu vreti pt ca platesc prea mult bancile taxa pe lacomie ca de oameni nu aveti nici o problema. Tradatorilor!
Răspunde
0 0
cotoi
26 Jan 16:15
Spunele nenicule si la nestiutori , ca au functii de conducere de f. multi bani si ioc .
Răspunde
0 0
Bobonete
26 Jan 13:15
Cine RASPUNDE pentru speculatia valutara actuala si atacul asupra SIGURANTA NATIONALA !??? Pentru pagubele produse statului si poporului !??? Cine depune plingere pentru situatia actuala care este intentionata, premeditata si cu rea vointa !!!?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?