Vasilescu (BNR): Taxa pe lăcomie, un experiment nefericit, unic în lume

10 Ianuarie 2019
Adrian Vasilescu: BNR nu poate să îl demită pe Bogdan Olteanu. Numirea a făcut-o Parlamentul
Adrian Vasilescu: BNR nu poate să îl demită pe Bogdan Olteanu. Numirea a făcut-o Parlamentul

"Taxa pe lăcomie" este un experiment pe care nu l-a mai făcut nimeni în lume, pentru că toţi au înţeles că se termină prost, a declarat Adrian Vasilescu , consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR). Oficialul BNR a mai afirmat că modul în care ministrul Finanţelor "l-a invitat" pe guvernatorul Mugur Isărescu la discuţii nu este principial.   

"Această taxă care are drept criteriu un indice al pieţei banilor este unică pe Terra, nimeni nu a mai făcut pe Terra această experienţă să vadă cum iese. Pentru că toată lumea înţelege că iese rău" a afirmat Vasilescu.

Bancherul a criticat şi opiniile unor oficiali care îşi închipuie că banca centrală poate dirija fenomene macroeconomice fără să ţină cont de realităţile pieţei. "În fiecare clipă când apar riscuri, determinări care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, guvernatorul a ieşit şi a vorbit public despre asta. Asta a făcut şi ieri (marţi). Iese ministrul de Finanţe şi zice: îl voi chema să-mi răspundă. Nu este posibil. Există un cadru legal stabilit de lege şi cadrul acesta se numeşte Comitetul Naţional de Macroprundeţialitate", a afirmat Vasilescu.

De altfel, oficialul BNR a opinat că modul în care ministrul Finanţelor l-a invitat pe guvernatorul BNR la discuţii  "nu a sunat deloc prieteneşte".

"Sigur că ministrul ar putea să-l invite la minister pe guvernator, cu acest amendament că am fost şi eu la Banca Naţională, dar această invitaţie nu a sunat deloc prieteneşte. A sunat într-un fel ultimativ şi cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative", a afirmat consultantul BNR.De altfel, oficialulu BNR a atras atenţia că Executivul este obligat să ţină cont de sesizările venite din partea Comitetului Naţional de Macroprundenţialitate, indiferent că îi convine sau nu ceea ce i se transmite.

"Guvernul nu poate să arunce la coş această sesizare. Este obligat prin lege să răspundă public şi să spună care sunt motivele pentru care nu dă curs sesizării comitetului de macrostabilitate. Este o lege care este de sorginte europeană, care funcţionează în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană. (...) Acest comitet trebuie să discute problema care s-a creat. Este o problemă de risc sistemic. Şi o problemă de risc sistemic nu poate să treacă aşa", a spus Vasilescu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică, într-o emisiune TV, că-l va invita pe guvernatorul BNR la discuţii, pentru că ar fi auzit că Banca Centrală ar face presiuni "agresive" asupra băncilor comerciale, pentru a nu se scădea indicele ROBOR.

 Mai multe detalii puteţi citi pe Realitatea Financiară.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
mircea
10 Jan 18:47
este pentru prima data cand guvernul intervine peste acesti iluminati ai finantelor si determina din prima zi scaderea dobanzilor, nu cu mult, dar e un inceput. golania acestora merge chiar si pana in punctul sa ne spuna ca este bine sa platim dobanzi mai mari pentru binele sistemului. daca mosii astia sunt atat de potenti pe partea financiara, cum mama lor pana acum au lasat bancile din Ro sa perceapa dobanzi atat de mari fata de tari precum Germania sau Franta sau UK. oare asta nu inseamna ca au lucrat in interesul actionarilor acestor banci jefuitoare?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?