Vânzarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată la CCR

12 Septembrie 2019

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și stocarea datelor au fost reclamate la Curtea Constituțională. Renate Weber, Avocat al Poporului, a anunțat joi că aceste măsuri luate de Executiv „afectează drepturile și libertăţile cetăţeneşti".

 

Renate Weber a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională în legătură „Ordonanța de Urgență 112”, care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor.

Avocatul Poporulu susţine că „actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată”.

„Se observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală şi art. 11 şi art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, potrivit sesizării trimise la CCR.

Weber atrage atenţia că nu se rezolvă urgent o stuaţie excepţională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020: „Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa”.„Din examinarea dispoziţiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării”, a precizat Weber.

De asemenea, Avocatul Poporului a mai spus că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă şi prin reglementarea anterioară.

„Aplicarea efectivă a soluţiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020”, se arată în document.

După cazul de la Caracal, Guvernul a anunțat că va modifica sistemul 112 și sistemul de localizare pentru a îmbunătăți timpii de răspuns în situaţii critice. 

La finalul lunii august, Guvernul a anunțat modificarea legislației în acest domeniu iar pe 3 septembrie a adoptat ordonanța de urgență care obligă operatorii de telefonie să colecteze şi să furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Nu Sunt Spalat Pe Creier
12 Sep 21:48
Vreau sa va reamintesc ca toate telefoanele din LUME au fost FABRICATE SA EFECTUEZE APEL LA 112 FARA SA AI CARTELA SIM IN EL! ASA CA AS VREA SA VAD CARE ESTE MANEVRA DE MANIPULARE A POPULATIEI SA ISI FACA "ABONAMENT" CU BULETINUL LA PROVIDERI DE TELEFONIE DACA APELURILE LA 112 SE FAC SI FARA CARTELE IN TELEFON?
Răspunde
0 0
Borfasii rosii au infectat totul !
12 Sep 20:07
In BANANA LAND a babornitzei, sint inregistrate la 112 ZECI DE MII DE APELURI FALSE DE PE ASTFEL DE CARTELE PREPAID !!! APELURILE FALSE PUN VIATA SI INTEGRITATEA A ZECI DE MI DE OAMENI IN PERICOL !!! Cum poate IDIOATA sa spuna ca este o situatie ''exceptionala'' !? Chiar nu mai sint OAMENI SANATOSI la cap in beshedeul asta si au ajuns sa propuna pe posturi atit de importante persoane lipsite de logica, decenta si realism !? Chiar au ajuns INFRACTORII sa impuna ce ''actiuni'' sa fie luate de autoritati !!! BANANA LAND unde doar infractorii si drepturile lor conteaza !!!
Răspunde
0 0
Borfasii rosii au infectat totul !
12 Sep 20:02
CONSTITUTIA ROMANIEI :

ARTICOLUL 23
(1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.

Babornitza comunista, CONSTITUTIA nu spune citi copii romani trebuiesc sa fie chinuiti si omoriti ca niste animale ca unii ca inteleaga ca nu exista si nu pot exista EXCEPTII de la SIGURANTA PERSONALA !!!
Telefonul este o alegere personala si nu trebuie sa duca la MOARTEA ANIMALICA a unor FIINTE UMANE doar pentru ca niste redusi vor sa fure si au nevoie de acoperire oficiala ! Sintem UNICA tara bananiera din europa care ofera toate conditiile infractorilor sa actioneze ''legal'' incepind cu protejarea identitatii infractionale !!! E incredibil !!!
Răspunde
0 0
Borfasii rosii au infectat totul !
12 Sep 19:38
renate weber e cumva reprezentanta HOTILOR si INFRACTORILOR !? Ea cere prelungirea favorurilor INFRACTORILOR si INTERLOPILOR de la toate nivelurile care au nevoie de aceste cartele pentru activitati INFRACTIONALE !!!
babornitza isi imagineaza ca situatia este ''exceptionala'' si nu justifica ''urgenta'' !!! Pentru RETARDATA asta viata si siguranta romanilor este ''exceptionala'' si nu justifica ''urgenta'' !!! Pai, mamaie, infractorii sint peste tot, ZILNIC alte si alte cazuri apar in tara, unele devin cunoscute, altele nu, CUM ITI PERMITI SA SPUI CA MOARTEA ATROCE A UNOR COPII ROMANI ESTE ''EXCEPTIONALA'' CIND SINT MII DE COPII DISPARUTI FARA URMA AI CAROR PARINTI AU PRIMIT ACELEASI TELEFOANE DE PE CARTELE PREPAY !!!
Tovarashi emanati in '89 sinteti chiar decisi sa terminati tara asta ? Sa o demolati si sa exterminati populatie si asa putina !!!???
Răspunde
0 0
Dorel
12 Sep 17:27
Si urgenta acordarii de pensii speciale primarilor cum este justificata? De venirea alegerilor?
Răspunde
0 0
Sami
12 Sep 17:11
As înțelege necesitatea ca utilizatorii sa fie obligati sa aiba telefoanele cu gps .Fiecare telefon are un cod iar rețeaua îi mai da un IP identificarea fiind foarte ușoară .GPS +COD+IP sunt mai mult decât suficiente pt localizare si identificare chiar pt apeluri false.De altfel unele rețele nu mai au telefonie sub 3G deci trb telefoane performante.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?