Valea Doftanei, o atracţie pentru turiştii care fug de agitaţia din staţiunile din Prahova

25 August 2009
Foto: RTV
Foto: RTV
A fost străjerul graniţei dintre Ţara Românească şi Transilvania, pe vremea când Ardealul era sub ocupaţie austro-ungară. Pe ţinuturile ei au trecut voievozi, haiduci prădători şi s-au purtat lupte grele. Valea Doftanei, colţ de rai descoperit acum mai bine de 300 de ani de strămoşii noştri, este acum o atracţie pentru turiştii care fug de agitaţia din staţiunile judeţului Prahova.

La doar câţiva kilometri de Ploieşti, spre Cheia, ascunsă între munţi şi dealuri, stă impunătoare Valea Doftanei.

Valea Doftanei este ca un furnicar. De-a lungul ei, sute de turişti vin să se relaxeze la un grătar, departe de agitaţia oraşelor. La câţiva paşi însă de locul distracţiei se întinde comuna Valea Doftanei. Locul e plin de oameni gospodari care, de cum intri, te îmbie cu produsele specifice zonei.Cine trece prin Valea Doftanei, trebuie însă să-l întâlnească pe bătrânul Mărgărit Achim. Un meşteşugar recunoscut în ţinut pentru sculpturile şi îndemânarea sa, dar mai ales pentru poveştile locului. Şi sunt multe, căci nea Achim are 102 ani. Nenea Achim a ajuns pe meleagurile Doftanei când avea cinci ani. Tatăl său, boier mare, deţinător de câmpii si chiar de munţi l-a adus pe acest tărâm. Locurile l-au cucerit defintiv.

Valea Doftanei este o aşezare dezvoltată, cu oameni harnici. În urmă cu un veac, gospodăriile erau puţine şi sărace. Localnicii stabiliţi pe aceste locuri sunt ardeleni care au fugit de jugul austro-ungar. Unii s-au stabilit în partea de sus a comunei, numită Treisteni. Oamenii au venit cu doar cu traista din Ardeal şi aşa le-a rămas numele.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?