"România devine veriga slabă a Europei". USR avertizează, Toader se face că nu aude

9 Mai 2018
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu

Modificările aduse Legilor Justiţiei vor transforma România în veriga slabă a Europei, avertizează parlamentarii USR.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a ţinut un discurs în plenul Senatului la "Ora Guvernului" unde a fost chemat ministrul justiţiei Tudorel Toader să dea explicaţii cu privire la raportul GRECO.

Vlad Alexandrescu a spus că USR a avertizat încă din iarna anului trecut că unele modificări la Legile Justiţiei sunt nocive şi subminează statul de drept şi independenţa justiţiei.

Aceeaşi concluzie o vedem şi în raportul GRECO, potrivită căruia procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a coaliţiei PSD-ALDE şi de absenţa unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi.

Mai mult, GRECO avertizează că preconizatele schimbări ale Codurilor penale vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internaţională. Prin "grija" PSD - ALDE, România va deveni un paradis al infractorilor şi al criminalităţii, o verigă slabă a Europei.

Raportul GRECO vorbeşte despre riscul unor ieşiri masive din sistemul judiciar, precum şi cel al unui sistem de promovare arbitrar.

Aproximativ 25% din numărul actual de magistraţi (în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 94 de judecători din totalul de 115) ar putea solicita pensionarea imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.

"Acum înţelegem mai bine de ce reprezentanţii puterii s-au ferit cu atâta înverşunare de o sesizare a Comisiei de la Veneţia (tot un organism al Consiliului Europei): pentru că ştiu că orice evaluare internaţională independentă a proiectelor lor în domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept şi a independenţei justiţiei de către PSD şi ALDE", a spus oficialul USR.

Concluzia GRECO e fost că procesul legislativ a fost unul profund viciat de "graba suspectă a coaliţiei PSD - ALDE şi de absenţa unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi".

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?