Urmele gloanțelor trase la Revoluţia din 1989 se văd încă în București

29 Decembrie 2018
FOTO / VIDEO: Cristian Otopeanu
FOTO / VIDEO: Cristian Otopeanu
FOTO / VIDEO: Cristian Otopeanu FOTO / VIDEO: Cristian Otopeanu

Urmele gloanțelor trase la Revoluţia din 1989 se văd încă în București, deşi au trecut 29 de ani de atunci. Site-ul realitatea.net a avut ideea să filmeze principalele clădiri din Capitală care conţin mărturii vizibile ale evenimentelor sângeroase din decembrie 1989

13.289.925 de gloanţe s-au tras la Revoluţia din 1989, în întreaga armată, în perioada 22 decembrie 1989 - 30 decembrie 1989, potrivit Registrului istoric din 1989, din Dosarul Revoluţiei. Cele mai multe gloanţe au fost trase în perioada 22 decembrie, ora 13:00, după fuga lui Nicolae Ceauşescu, şi 27 decembrie 1989, ora 16:00, anume 12.632.670 de cartuşe.

La 29 de ani de la Revoluţia din 1989, multe dintre urmele de gloanţe au fost șterse odată cu refacerea fațadelor, când clădirile au fost anvelopate termic sau atunci când faţadele imobilelor au fost tencuite ori zugrăvite. Totuşi, mai există şi astăzi destule mărturii ale istoriei, iar www.realitatea.net a mers în centrul Bucureştiului şi le-a filmat.

1. VILELE DE VIS-A-VIS DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ

Vis-a-vis de sediul Televiziunii Române, din Calea Dorobanților, mai există câteva vile pe ale căror ziduri au rămas urme adânci ale gloanţelor trase în zilele tulburi de la Revoluţie. Multe urme de gloanțe au fost șterse, în momentul în care au fost refăcute faţadele vilelor din bulevard, dar cine priveşte cu atenţie va remarca faptul că s-au mai păstrat câteva mărturii vizibile2. ZONA PIEŢEI REVOLUŢIEI (FOSTA PIAŢA PALATULUI)

Redenumită Piața Revoluției după 1989, fosta Piața Palatului a fost punctul principal de comandă atât al vechii puteri, cât şi al celei nou instaurate. Aici se afla Comitetul Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR, în prezent sediul MAI), dar și alte clădiri importante. Multe imobile din zonă păstrează încă urmele gloanţelor trase la Revoluţie, mai ales fostul CC al UTC (intrarea Jean Georgescu) şi curtea interioară a fostului sediu CC al PCR, actualmente sediul MAI.

3. BULEVARDUL NICOLAE BĂLCESCU

Într-un bloc cu terase, de pe bulevardul Bălcescu, s-a tras masiv la Revoluţie. Situat lângă Biserica Italiană, imobilul prezintă urme de gloanţe şi astăzi, la ultimul etaj. De asemenea, blocul Wilson, construit în stil art deco acum 100 de ani şi prăbuşit parţial la cutremurul din 1977, conţine urme de gloanţe vizibile la ultimele etaje, pe fațada din strada Dem I. Dobrescu.

Vezi mai jos imaginile filmate de jurnalistul Cristian Otopeanu!

 

 

.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stroe vasilica
31 Dec 07:56
!!!!!!!!!??????????? VI SE PARE!!!! SINERGIA FAPTELOR VA ,,IMBRANCESTE ,,SA DEZGROPATI CEI PESTE O MIE DE TINERI MORTI!!!VISATI!!! HOASCA BATRANA A CONDUS DOUA MANDATE JUMATATE DUPA CE MANCASE CU PROTEZA PUSA
Răspunde
0 0
Stan
29 Dec 09:30
TERORISTIIIIII , AGENTURILE STRAINEEEEE ...SA VINA EI ACUM SA REPARE STRICACIUNILE...NU E ASA CRIMINALULE ILIESCU BOLSEVICULE SPURCAT?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?