Nou ajutor pentru Grecia: BCE va acorda încă 900 de milioane de euro băncilor elene

22 Iulie 2015

Grecia primește un nou ajutor financiar, după ce Banca Centrală Europeană a decis să acorde încă 900 de milioane de euro băncilor elene, a transmis Realitatea TV. O serie de economiști, însă, intervievați de Bloomberg, estimează un declin al PIB-ului Greciei de 0,7% în acest an, de la un avans de 0,8% în 2014, potrivit publicației elene "To Vima".

Ar fi al șaptelea declin anual din 2008, când Grecia a intrat în recesiune.

În luna mai, Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind creșterea economică a Greciei, la 0,5%, față de un avans de 2,5% previzionat anterior, dar economiștii intervievați de Bloomberg argumentează că o estimare privind un recul de 0,7% este mult mai realistă.

De asemenea, economiștii au revizuit și prognoza privind rata șomajului în acest an, la 25,9%, de la estimarea de 26,3% în aprilie, iar deficitul ar urma să se situeze la 3% din PIB, față de previziunea anterioară, de 1,9% din PIB.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat recent Oficiul elen de Statistică (ELSTAT).În 2014, economia a ieșit din recesiunea care a durat șase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulențele din ultimele luni au afectat evoluția PIB-ului. Săptămâna trecută, Grecia a obținut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienți pentru a asigura finanțarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaționali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010.

În ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2015, o încetinire față de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale lui 2014.


Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?