UE ia măsuri pentru contracararea propagandei lui Putin

13 Martie 2019
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Deputații din Parlamentul European avertizează asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursă de informații false în Europa, alături de cele provenite din China, Iran și Coreea de Nord.

Parlamentul European condamnă ferm acțiunile agresive în creștere din partea Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord „care încearcă să submineze fundamentele și principiile democrațiilor europene, precum și suveranitatea tuturor țărilor Parteneriatului Estic".

Parlamentul european a dezbătut "propaganda ostilă de către țări terțe", iar eurodeputații solicită crearea unui cadru legal robust atât la nivel european, cât și internațional în vederea combaterii amenințărilor hibride.

Relațiile cu Rusia

În rezoluția adoptată cu 489 de voturi pentru, 148 împotrivă și 30 de abțineri, eurodeputații doresc să „atragă atenția asupra campaniilor de dezinformare rusești care constituie principala sursă de informații false în Europa".Textul îndeamnă UE să întărească grupului operativ East Stratcom, înființat în 2015, pentru a deveni o structură cu drepturi depline în interiorul Serviciului European de Acțiune Externă, pentru a reacționa la propaganda rusească ostilă.

Tragerea la răspundere a furnizorilor de informații și identificarea surselor

Eurodeputații cer ca acțiunile furnizorilor de servicii de socializare, de mesagerie și de căutare online să fie reglementate prin lege. Companiile care nu șterg rapid știrile false sistematice trebuie trase la răspundere. Mai mult, este nevoie ca autoritățile să poată identifica și localiza autorii și sponsorii conținutului politic publicat.

Protejarea procesului electoral

Eurodeputații condamnă ferm imixiunea terților în alegeri și referendumuri. Statele membre sunt îndemnate să modifice cadrul legislativ electoral în așa fel încât să le ofere posibilitatea de a contracara în mod proactiv amenințările provenite din campaniile de dezinformare, atacurile și infracțiunile cibernetice, și încălcarea libertății de expresie la vot.

Scenă uluitoare în Parlamentul UE. Un luxemburghez a corectat româna defectă a Mariei Grapini

Este nevoie ca statele membre să sprijine țările asociate UE și Balcanii de vest pentru a se asigura de o apărare puternică a proceselor electorale în fața activităților de propagandă rău-intenționată.

Într-un vot care a avut loc marţi, Parlamentul a adoptat de asemenea un cadru legislativ menit să protejeze alegerile europene din mai 2019 împotriva folosirii ilegale a datelor personale, în urma cazurilor recente legate de referendumul pentru Brexit și de scandalurile Facebook / Cambridge Analytica.

Noile reglementări introduc sancțiuni financiare împotriva partidelor politice europene și a fundațiilor care folosesc intenționat în mod ilegal date personale în campaniile pentru alegerile europene.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Hazna dem...
13 Mar 19:46
Poootin e good, ya, ya, ya. De aia vacantele unor pesedei in cuba incep cu o plimbare la moscova !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?