TOP 10 fobii ciudate

16 Decembrie 2009
Top fobii ciudate/Foto: fc06.deviantart.net
Top fobii ciudate/Foto: fc06.deviantart.net

Conform dicţionarului explicativ al limbii române, o fobie este o stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. După cum veţi vedea în continuare aceste cauze pot fi extrem de neobişnuite. Iată un top 10 al celor mai ciudate fobii.

10.  Neofobia sau frica de nou. Nu puţini sunt cei care acceptă să încerce o experienţă nouă, fie că e vorba despre un nou fel de mâncare sau de renunţarea la actualul job în favoare unuia care îţi oferă mai multe avantaje. Această frică apare cel mai des la oamenii care trăiesc în rutină pe perioade îndelungate de timp.

09. Pteronofobia este teama de a fi gâdilat cu o pană. Specialiştii spun că această fobie apare la cei care au fost gâdilaţi atunci când erau mici şi nu se puteau opune. Acelaşi sentiment de captivitate şi incapacitate de a se opune apare şi la maturitate.

08. Coulrofobia sau clovnofobia, este frica de clovni. Le este specifică în principal copiilor, dar nu sunt rare nici cazurile în care adolescenţi sau adulţi suferă de această afecţiune. În cele mai multe dintre cazuri această teamă apare după o experienţă personală nefericită cu un clovn. Specialiştii spun că o altă cauză ar fi şi aspectul acestora care poate părea ameninţător.

07. Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cele mai multe dintre persoanele care au acestă fobie au recunoscut că frica a apărut în momentul în care şi-au dat seama că există posibilitatea de a fi declaraţi morţi deşi ei nu sunt, iar mai apoi îngropaţi cât sunt încă în viaţă. Frica acestora ar fi fost fondată acum câteva zeci de ani când tehnologia nu era suficient de avansată, iar cazurile de înhumare a unor persoane care erau în viaţă nu erau tocmai rare.

06. Gimnofobia este teama unora de fi văzuţi dezbrăcaţi sau de a vedea alţi oameni dezbrăcaţi. Asta chiar dacă situaţia ar indica acest lucru, cum ar fi de exemplu sexul cu partenerul. Complicaţiile care apar sunt lesne de înţeles. Această frică apare de cele mai multe ori ca urmare a unor frustrări sau complexe pe care individul le are vis-a-vis de propriul corp.

Citeşte mai mult pe TABU.ro.Subiecte pe aceeași temăSursă: TABU.ro

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?