Toader a explicat câți bani vor primi deținuții ca despăgubiri. "Trebuie să fie un remediu efectiv"

14 Martie 2019
Tudorel Toader a reactionat pentru realitatea.net
Tudorel Toader a reactionat pentru realitatea.net

Ministrul Justiției Tudorel Toader a refuzat să avanseze o sumă concretă care va fi plătită de statul român fiecărui deținut pentru zilele petrecute în condiții improprii de detenție, dar a spus că trebuie să fie o sumă pe care  CEDO să o aprecieze ca "remediu efectiv".

"Orice act normativ adoptat trebuie să prevadă și impactul financiar. Va trebui să vedem câți deținuți au stat în condiții necorespunzătoare, care e impactul financiar, va trebui să stabilim o sumă considerată de CEDO ca fiind un remediu efectiv. Trebuie să ne raportăm la ce au stabilit și alte state cu probleme similare, de exemplu Italia – 8 euro pe zi, Ungaria 5 euro pe zi, nu vom merge automat pe sumele din aceste țări. E important să fie o sumă rezonabilă care să fie considerată un remediu efectiv. Dacă suma va fi mare, luăm în calcul o eșalonare de plată a acesteia. Nu pot avansa o sumă", a precizat Tudorel Toader.

Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader, pregătește o lege prin care deținuții care nu au beneficiat de "recursul compensatoriu" să fie despăgubiți financiar pentru condițiile grele de detenție. Printre beneficiari se va afla și Dan Voiculescu, patronul Antenelor.

Câți bani primește Dan Voiculescu ca despăgubiri pentru anii de închisoare

Potrivit discu'iilor vehiculate la ]nceputul anului, deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu ar putea primi 5 lei pentru fiecare zi petrecută în spatele gratiilor în condiţii improprii. Este o variantă de lucru pentru un proiect ce se află la Ministerul Justiţiei.

Este vorba despre persoanele închise în perioada 24 iulie 2012 - 19 octombrie 2017, iar potrivit sindicaliştilor ar fi vorba de 90 de mii de foşti deţinuţi.Un simplu calcul arată că statul ar trebui să scoată din vistierie 70 de milioane de lei pentru aceștia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, încă din martie anul trecut, că unele state europene, precum Italia şi Ungaria, au despăgubit deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare cu 5 euro pe zi. Tot atunci anunţa un proiect de lege în acest sens.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Belu
15 Mar 13:38
Trai neneacă trai. Măncare, cazare și bani de buzunar asigurate de stat după ce ai furat, violat si ucis oameni nevinovati că asa vrea complicele lor Toader Tudorel.
Răspunde
0 0
Haznaua dem ...
14 Mar 16:16
Ne imprumutam sa dam bani de buzunar infractorilor care si asa executa nici jumate din pedepse !!!? La furat, fratilor, pentru partid !!!
Răspunde
0 0
Alex Tm
14 Mar 14:14
Daca calculam ca despăgubire suma de 5 euro/zi obținem ~700 lei adică mai mult decat iau pensie o mare parte din populație după ce au MUNCIT nu FURAT o viata? Unde e logica? Devine rentabil pentru unii sa stea în închisoare pe banii statului (ai noștri) după care,după ispășirea pedepsei va vi plătit de stat (de către noi) sa fie despăgubit? Nu e mai normal sa se construiască penitenciare noi ,care isi vor face treaba decenii decât sa gratiem și sa despăgubim deținuți?
Răspunde
0 0
Tautan Alexandru
14 Mar 12:35
Pe pacientii care platesc bani grei in sistemul sanitar, unde se mai si moare, pe capete, pentru zilele petrecute in conditii improprii, in spitalele care sunt sub orice critica cine-i despagubeste?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?