Toți ochii pe BCE: Urmează o injecție de capital în Europa

3 Decembrie 2015
Șeful BCE, Mario Draghi
Șeful BCE, Mario Draghi
FOTO: hdwallpapersfit.com

3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt ațintiți asupra Băncii Centrale Europene-  instituția ar putea anunța o serie de noi stimuli injectați în economia zonei euro.

Președintele BCE, Mario Draghi, este așteptat să recurgă la măsuri complementare în politică monetară curentă, după ce Eurostat a făcut publice datele privind inflația din zonă euro pe luna noiembrie, cifrele situându-se sub nivelul așteptat de oficiali, relatează Business24.ro.

BCE are la dispoziție două căi prin care poate injecta capital în economia din zona euro.

Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativă de 1 100 miliarde euro, programat să se deruleze până în septembrie anul viitor, ori poate să reducă dobândă la depozitele bancare, situată în prezent la -0,2%.

O extindere a programului de relaxare cantitativă ar evidenția diferențele existențe între politică monetară a BCE față de situația din Statele Unite, unde Rezervă Federală este așteptată să recurgă curând la o creștere a dobânzii de referință.În ultimele săptămâni, această abordare diferită, dublată de comentariile ușor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scădere semnificativă a monedei europene, până la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.

"Nu se întrevede un consens în piață pe ceea ce Mario Draghi ar trebui să anunțe în acest moment", remarcă Carsten Brzeski, economist șef al ING, potrivit sursei citate.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?