CE urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile privind o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive

14 Martie 2019
CE urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile privind o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive
CE urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile privind o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenția asupra faptului că urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile din România privind o posibilă ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și recomandă guvernului de la București să revină urgent asupra modificărilor aduse legislației din justiție.

Afirmațiile au fost făcute de Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreședinta grupului Verzilor, Ska Keller.

"Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018). Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiție – n. red.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani. Pentru a obține acest lucru, cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea trasată de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale. Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre", spune Frans Timmermans, citat de g4media.ro.

Ska Keller a transmis CE o scrisoare în care arată că Guvernul român intenționează să adopte o ordonanță de urgență care va permite revizuirea sențintelor definitive pronunțate în cazurile de corupție.

"Curtea Constituțională a României a constatat, pe 7 noiembrie 2018, că Înalta Curte de Casație și Justiție a încălcat competențele autorității legislative prin faptul că nu a organizat o tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5. Decizia prevede că se aplică doar de la data publicării și doar cazurilor aflate în curs de judecată. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției și de premierul României, intenția este de a fi adoptată o ordonanță de urgență pentru a permite infractorilor de rang înalt să beneficieze retroactiv de decizia Curții Constituționale", se arată în scrisoarea transmisă de Ska Keller Comisiei Europene, notează ziare.com.Ea a avertizat că măsura încalcă statul de drept, pentru că ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar și pentru că s-ar aplica doar ICCJ, singura instanță competentă să judece dosarele demnitarilor.

În aceste condiții, europarlamentarul german Ska Keller a întrebat Comisia Europeană ce măsuri va lua pentru a apăra statul de drept din România și dacă intentionează să activeze planul de acțiune privind statul de drept pentru a evalua situația din România.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Si eu sunt ingrijorat de cae a ajuns UE ,bre !
15 Mar 11:13
Dl de la ora 8,50 dacă suntem cetățeni europeni de ce il suportați în grumaz pe acest domn Timmermans să ne traga de urechi ? E egalul meu si superiorul dv ?Că dv vedeti ca s-a infiintat un parchet anti DNA,sunteti liber sa o spuneti/sau ma rog sa scrieti/,dar eu de ce sa cred ca dl Laios Orban si dl Viorel Ponta sun infratori de nivel,care au atacat rădăcina democratica a nației de corupti ce sunt ?Eu as vedea ca sunt si judecători care au condamnat pe sponci si sunt bine mersi,si dl Timmermans ne zice sa nu ne oprim cu coruptia la cei doi inalti demnitari ai tării.In mintea mea bolândă,cele doua angajate la partid cu stiința dlui Dragnea face parte din tinta dlui Timmermans,ca asemenea fapte minore in Olanda nu sunt nici contraventii,dar ca să iși bage functia in ce nu ar trebui .zice sa si domniaasa,ca e mânat de gânduri ca are un doi sustinători ,ca mine si dv,și in tara.Făra penali făcuti de DNA abuziv!Fiti europeni,cu parchete normale,unde mai e DNA in Asia ,cî in Europa nu e?
Răspunde
0 0
Lica
15 Mar 08:50
Constituirea unui parchet anti DNA , ce poate anula dosare si ancheta procuroriii care isi fac treaba constiincios,de către cei anchetați,nu te zgârie pe ochi d le Timermanns?Ne consideram cetățeni europeni și vrem sa fim tratați așa de către cei din familia dvs "socialista "de la Bucuresti
Răspunde
0 0
PIROSCA
15 Mar 07:15
Doar iesind la vot vom putea eradica bolsevismul drahnist din tara noastra. Nici un roman drept si cinstit nu are dosar la DNA sau vreo problema cu justitia. Si acestia suntem 95 poate 99 % din populatia tarii. Restul de 1% sunt politicieni sau rude ale lor. Haideti sa-i dam jos macar pe PSDisti , daca nu vom putea schimba si pe ceilalti. Toata clasa politica este in marea ei majoritate corupta. O noua revolutie, dar de data aceasta a oamenilor de treaba din tara asta ar schimba lucrurile. Sa iesim la vot impotriva tuturor coruptilor, si sa votam tot ce simtim ca nu este corupt. Desi....
Răspunde
0 0
Ce scrie in tratat ,dle vice,sa ne monitorizezi si după Kovesi ?
15 Mar 05:45
V-au dat hasthagii nostrii mandat sa monitorizati România,sau vă arogati acest drept abuziv?Contestati ,guvernati la Curtea Europeană toate aberatiile din MCV si alegațiile inspirte de Monique ale dlui vice .Cu oameni deaidestia nu discuti politic,ci trebuie chemați la ordine.
Răspunde
0 0
Kosticka
15 Mar 02:38
Singura metoda de a trezi pe romani la realitate este de a reinstitui vizele la intrarea in Europa. In acel moment romanii vor avea de ales daca ei, rudele lor, vor sa stea in Romania cu Dragnea si coruptii lui sau vor sa locuiasca intr-o Romanie libera de sechelele comunistilor revopsiti si corupti. Spun asta pentru ca toti romanii trebuie sa iasa la vot si sa faca alegerea lor personala pentru viitor. PLUS Romania !
Răspunde
0 0
Kosticka
15 Mar 02:36
Singura metoda de a trezi pe romani la realitate este de a reinstitui vizele la intrarea in Europa. In acel moment romanii vor avea de ales daca ei, rudele lor, vor sa stea in Romania cu Dragnea si coruptii lui sau vor sa locuiasca intr-o Romanie libera de sechelele comunistilor revopsiti si corupti. Spun asta pentru ca toti romanii trebuie sa iasa la vot si sa faca alegerea lor personala pentru viitor. PLUS Romania !
Răspunde
0 0
Groza
15 Mar 00:54
Se trage concluzia ca au fost judecatorii lui Basescu si acuma sunt a lui Dragnea.
Răspunde
0 0
BRACON Ioan
14 Mar 23:00
În general sunt multe hotărâri judecătoreşti soluţionate nelegal, (civile şi penale), care rămân definitive. Astfel un recurs extraordinar, ar fi bine venit .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?