Teodorovici vrea controale la sânge în sistemul privat de sănătate

26 Noiembrie 2018

Ministrul Finanţelor, a anunţat că instituţia pe care o conduce face controale la operatorii privaţi din domeniul sănătăţii, existând suspiciunea dublării decontărilor făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Sunt câteva structuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a indicat. În zona privată. Vom vedea care sunt concluziile controlului, care este în derulare. L-am început deja.

Începem cu zona privată, sunt zone unde se fac în special decontări de la Casa de Sănătate. Se verifică în mod special modul în care se cheltuie banii, modul în care sunt decontaţi de Casa de Sănătate pentru că, se pare, că sunt dublări de decontări de cheltuieli în această zonă.

Adică pentru acelaşi tip de intervenţie medicală se plătesc de mai multe ori aceste activităţi, şi de către privat, şi de către Casa de Sănătate şi deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel. E o chestiune ilegală şi imorală faţă de pacienţi în primul rând pentru că aceşti bani pot fi cheltuiţi acolo unde pacienţii au nevoie şi ştim că în sănătate e nevoie acută de finanţare", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Suspiciunile sunt că anumiţi operatori privaţi cer Casei Naţionale de Sănătate decontarea unor servicii medicale care au fost deja achitate de pacienţi.

"Lucrurile, dacă se încalcă în acest fel în zona de sănătate, să fie (sancţiunile -n.r.) foarte dure. Nu poţi să te joci cu ceea ce înseamnă sănătatea.

Sunt fonduri foarte multe alocate Casei de Sănătate, undeva la şapte miliarde de euro şi nu cred că toţi aceşti bani sunt cheltuiţi exact cum prevede legea. De asta am întrebat dacă sunt siguri cei de la Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate -n.r.) că ceea ce decontează se face strict cu respectarea legii.

Avem semnale şi avem chiar o solicitare din partea Ministerului Sănătăţii de a verifica aceşti agenţi economici. Este vorba de modul în care aceşti operatori funcţionează, indiferent de patologie", a declarat ministrul de Finanţe.

Eugen Teodorovici a precizat că nu i se pare normal ca agenţii economici care oferă asigurări şi abonamente medicale să şi presteze astfel de servicii.

"Cel care emite aceste asigurări de sănătate nu poate să şi presteze. Au abonamente medicale, nici măcar asigurări. Nu (le închid afacerea -n.r.) , pot să opteze pentru una sau alta. Este o chestiune de principiu. Dacă tu eşti cel care asigură, cum poţi să fii şi cel care prestează?Aţi văzut, şi în zona auto, cei care asigură prepară şi maşina? Nu merge pentru că e un posibil conflict de interese între cele două. Eu trebuie să verific dacă cel care a prestat a şi prestat acest serviciu pentru că i-l decontez. Întâi am discutat cu ministerul Sănătăţii şi apoi şi cu companiile", a completat Teodorovici.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Jan
27 Nov 00:56
Tot dupa vrajitoare ? Nimic nu se intimpla in tara asta fara sa fie implicat si un bujetar ( de obicei angajat fara concurs sau cu concursul masluit) ... cu spagile ce se mai intimpla ? Tot neimpozabile ramin ? Dar averile colosale ale unor ( foarte multi) distinsi si necunoscuti bujetari tot parada ramine ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?