Talpeș: Predarea ”fantomelor” de pe teritoriul SUA s-a făcut cu acordul lui Iliescu

11 Iulie 2018

Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a declarat că predarea listei către SUA cu ofițeri deconspirați s-a făcut cu acordul lui Ion Iliescu. Talpeș mai susține că nu exista altă opțiune, pentru că România dorea să-și câștige din partea americanilor condiția de viitor aliat.

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Ioan Talpeș a vorbit despre decizia din urmă cu 20 de ani de a preda Statelor Unite ale Americii lista cu ofițeri desconspirați ai Serviciului, așa numitele ”fantome”. Talpeș susține totul s-a făcut cu acordul lui Ion Iliescu, care se afla chiar în America.

”Chiar i-am spus atunci adjunctului operativ al CIA, care apoi a fost șeful FBI (…) domnule, dacă îmi cereți chestia asta vorbiți cu Ion Iliescu, nu cu mine. (...) Șeful FBI a venit a doua zi la un dejun la hotelul unde stătea Iliescu. (...) În discuția asta i s-a spus ce am convenit. Domnul Iliescu a înțeles, de fapt nici nu putea să nu înțeleagă”, a spus Talpeș.

Fostul șef al SIE a explicat și de ce Ion Iliescu nu i-a refuzat pe americani.

”Nu putea fi o opțiune în condițiile în care i se cerea aplicarea legii existente în România. Cum nu mai eram în relații de adversitate cu Statele Unite, voiam să câștigăm din partea Statelor Unite condiția de viitor aliat, nu exista opțiune”, a mai spus Talpeș.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?