Eugen Teodorovici, precizări despre rectificarea bugetară. Este pozitivă, nu negativă!

22 Noiembrie 2018
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că rectificarea bugetară va fi una pozitivă și nu negativă. Mai mult, ANAF a depășit planul pe 2018, iar de la anul lucrurile vor merge mult mai bine. 

"Este o rectificare a doua din acest an, este pozitivă, ne încadrăm în deficitul de 2.97%. Nu se taie! Sunt sume din zona fondurilor europene. Banii nu s-au cheltuit.

Ministerul de finanțe nu taie fonduri de la alte ministere. Ministerul face o analiză și acolo unde sunt sume necheltuite se alocă în altă parte. Sunt sume realocate, nu tăiate. Este o rectificare pozitivă, nu negativă. Cheltuieli până la final de an care trebuie făcută.", a declarat Teodorovici. 

Cât despre ANAF, șeful finanțelor a negat că are un buget suplimentat, însă a Agenția a depășit planul pe 2018. 

Teodorovici a mai precizat că până la final de an, alocațiile, pensiile, salariile și investiții sunt asigurate, iar în 2019 lucrurile vor merge într-o direcție mai bună, inclusiv, investițiile, a mai precizat șeful ANAF. 

Rectificarea bugetară. Se taie de la Educație, Cercetare și Transporturi și se dă la Muncă și Finanțe

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, miercuri seara, că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pe acest an şi faţă de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, au anunţat reprezentanţii Finanţelor.

S-au asigurat fonduri suplimentare pentru: MFP - Acţiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul Uniunii Europene (UE) şi 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului; Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de 787 de milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap; Ministerul Sănătăţii de 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanenţă, a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe.

În plus, alte venituri suplimentare a primit: Ministerul Justiţiei, de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operaţional Regional), de 98,42 milioane de lei.

 Alte fonduri suplimentare au primit: Ministerul Afacerilor Interne, de 70,6 milioane de lei per sold, în condiţiile în care au fost identificate economii la cheltuielile de personal şi au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat;
Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale cu scop curativ; Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat : se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei; Bugetului Asigurărilor pentru Şomaj :se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.
 Diminuări au fost operate având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (228,9 milioane de lei),
Ministerul Educaţiei Naţionale (198 de milioane de lei), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (164,9 milioane de lei), Ministerul Finanţelor Publice (128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor şi Pădurilor (95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (71,6 milioane de lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (49 de milioane de lei).

Proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale şi poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Jan
23 Nov 08:38
stie diferenta intre pozitiv si negativ ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?