Summit egipteano-palestinian, luni, la Cairo, pe tema Ierusalimului

10 Decembrie 2017

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, este așteptat la Cairo pentru un summit cu șeful statului egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, privind controversata decizie americană de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, a anunțat duminică președinția egipteană.

Abdel Fattah Al-Sisi "l-a invitat pe președintele Mahmoud Abbas la un summit bilateral de consultări, luni, la Cairo, pentru a discuta despre evoluțiile legate de recunoașterea de Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției egiptene, Bassam Radi, conform Agerpres.

Cei doi lideri urmează să examineze modalitățile de a face față "acestei crize astfel încât să se păstreze dreptul legitim al poporului palestinian de a-și stabili statul independent cu Ierusalimul de Est drept capitală", a precizat el.

Agenția palestiniană de presă Wafa a informat că Abdel Fattah Al-Sisi și Mahmoud Abbas au discutat duminică la telefon și au convenit "să continue consultările asupra evoluției evenimentelor legate de decizia administrației americane privind Ierusalimul".

Un membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei la Ramallah, Wassel Abou Youssef, afirmase anterior că este posibil ca regele Abdullah al II-lea al Iordaniei să participe la summitul de la Cairo, dar acest lucru nu a fost confirmat din sursă oficială.Zeci de mii de persoane au manifestat din nou duminică în teritoriile palestiniene și în mai multe țări arabe și musulmane pentru a protesta față de decizia anunțată miercuri de Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Într-o rezoluție dată publicității duminică după o reuniune la Cairo, miniștrii de externe ai Ligii Arabe au lansat un apel Washingtonului să își anuleze decizia, afirmând că Statele Unite "s-au retras din calitatea de intermediari în procesul de pace" din Orientul Mijlociu.

Decizia lui Donald Trump a marcat o ruptură spectaculoasă cu deceniile de diplomație americană și internațională.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a apreciat duminică într-un interviu acordat postului CNN că decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului "va ajuta procesul de pace" din Orientul Mijlociu.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?