SUA au avut un deficit bugetar record în anul fiscal încheiat în septembrie, de 1.417 mld. dolari

17 Octombrie 2009
Foto: wordpress.com
Foto: wordpress.com
Statele Unite au înregistrat în anul fiscal 2008-2009, încheiat la finalul lui septembrie, un deficit bugetar record, de 1.417 miliarde dolari, echivalent cu circa 10% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate vineri de Trezoreria americană, citate de AFP.

Deficitul bugetar al SUA n-a mai atins un asemenea raport faţă de PIB din 1945.

Conturile publice au fost afectate de o scădere a încasărilor bugetare cu 16,6% faţă de exerciţiul precedent, ca urmare a crizei, şi de creşterea cheltuielilor cu 18,2%, ca urmare a pachetelor de relansare, creşterii prestaţiilor sociale şi planurilor de salvare a instituţiilor financiare.

Încasările la bugetul federal au însumat 2.105 miliarde dolari, reprezentând doar 14,8% din PIB, cel mai redus nivel de mai mult de 50 de ani. În acelaşi timp, cheltuielile au ajuns la 3.522 miliarde dolari, sau 24,8% din PIB, cel mai înalt nivel din ultima jumătate de secol.
Totuşi, deficitul pentru anul fiscal 2008-2009 a fost sub estimările iniţiale, "în parte pentru că suntem pe cale de a reuşi refacerea sistemului financiar la un cost mai scăzut pentru contribuabili", a subliniat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, într-un comunicat.

Potrivit datelor Trezoreriei, cheltuielile nete pentru planul de salvare a sistemului financiar, intrat în vigoare în octombrie 2008, au fost sub nivelul prevăzut, iar salvarea băncilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac a costat, de asemenea, mai puţin.

Statele Unite şi-au finanţat deficitul bugetar uriaş printr-o îndatorare masivă, însă în condiţii favorabile, ca urmare a dobânzilor scăzute: dobânzile plătite de statul american pentru datoria publică au însumat 383 miliarde dolari în întregul an fiscal, cu circa 15% sub nivel din exerciţiul precedent.

La finalul anului fiscal încheiat, datoria publică a SUA a ajuns la 11.900 miliarde dolari.

Geithner a reafirmat că guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la un nivel sustenabil "pe măsură ce economia îşi revine".

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?