Studiul care va dura 500 de ani are deja primele rezultate

20 Iunie 2019

O echipă formată din cercetători din Scoția, Germania și Statele Unite ale Americii a pus bazele unui studiu inedit care urmează să se întindă pe o perioadă de 500 de ani. Cercetarea, demarată în 2014, vine deja cu primele rezultate.

Prin acestă cercetarea ştiinţifică îndelungată, cercetătorii vor să afle mai multe răspunsuri, printre care cât pot trăi microbii în izolare.

„Care este rata de pierdere a viabilităţii microbilor aflaţi în stare latentă?”, dar şi „Ce funcţii matematice le pot descrie rata mortalităţii pe o perioadă lungă de timp?”. „Unii mor rapid, lăsând în urmă o populație strânsă rezistentă, care poate supraviețui pentru perioade mult mai lungi?”.

Care sunt primele rezultate ale studiului care va dura 500 de ani?

În cadrul studiului, cercetătorii au sigilat sporii de Bacillus subtilis în sute de fiole de sticlă, pentru a afla răspunsul la toate întrebările de mai sus. Însă, de ce au ales tocmai această specie de microbi? Ei bine, aceștia sunt redenumiți pentru capacitatea lor de a tolera extremele din mediul înconjurător cu ajutorul hibernării.

În plus, durata de viață a acestor microoraganisme depășește cu mult durata de viața a unui am. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii au decis să extindă studiul pe o durată de 500 de ani.„Va fi cel mai lung experiment științific plănuit creat până acum”, au declarat cercetătorii în 2014. „Creat pentru a investiga supraviețuirea microbilor și biomoleculelor pe durata mai multor secole, va merge mult mai departe decât cunoștințele noastre incomplete existente”.

În cadrul studiului, o dată la doi ani (în primii 24 de ani) o serie de recipiente sigilate vor fi deschise pentru observarea stadiului în care se află sporii. După încheierea celor 24 de ani, aceste verificări periodice se vor rări şi vor avea loc o singură dată la 25 de ani, până în 2514.

Până acum, rezultatele arată că bacteriile sunt pregătite să aştepte atât de mult timp. „După doi ani de stocare în condiţiile experimentului de 500 de ani, nu a fost observată nicio pierdere semnificativă a viabilităţii sporilor”, au explicat autorii studiului.

Sursă

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?