Studiu ALARMANT: Trei sferturi dintre primăriile comunelor din România sunt în faliment tehnic

13 Iulie 2016

Potrivit analizei efectuate de Expert Forum, 17 comune din România au cheltuieli salariale de patru ori mai mari decât veniturile proprii, 574 de comune au cheltuieli între de două şi trei ori peste veniturile proprii, iar 1.527 de comune au cheltuieli până la de două ori peste veniturile proprii, ceea ce înseamnă că trei sferturi dintre comune nu-şi acoperă salariile din resursele proprii.

În acelaşi timp, doar 260 de comune au profit, adică îşi acoperă cheltuielile cu salariile. “Trei sferturi dintre comunele din România sunt practic în faliment tehnic, depind de banii de la bugetul central. Primarii sunt siliţi să meargă cu basca în mână să aducă fonduri în localitate. Acesta este un buget de tip bazar”, a declarat, miercuri, Sorin Ioniţă, specialist ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale, scrie News.ro.

Potrivit datelor centralizate în perioada 2004 - 2011, autorii studiului au dorit să vadă dacă a existat clientelism politic la nivel local privind alocările bugetare.

“În 2008 aceste fonduri au fost de un miliard de euro pentru primăriile din teritoriu. A existat un clientelism, cu un maxim în 2007 - 2008. Problema este sistemică şi nu am scăpat de ea. Perioada de boom economic a coincis cu bugete mari şi proastă guvernare”, a arătat, în concluzie, Sorin Ioniţă, în cadrul unei dezbateri publice din perspectiva strategiei naţionale anticorupţie 2016 - 2020, eveniment organizat la Ministerul Justiţiei.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?