Elevii români, pierduți în școală. 44% sunt analfabeți funcțional

Tuesday, 03 December 2019, 10:49,
elevi
elevi

România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în medie, în creștere față de 2015.

 

Potrivit rezultatelor PISA, performanța sistemului de învățământ în România a scăzut dramatic. În medie, procentul de analfabetism funcțional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, marcând o creștere de 5%.

Analfabetismul funcțional este de 44%

Raportul OECD arată că 59% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la citire, pe lângă o medie de 77% la nivelul OECD. Asta înseamnă că acești elevi pot cel puțin să identifice ideea principală dintr-un text de mărime medie, pot găsi informația pe baza unor criterii explicite, uneori complexe și pot reflecta asupra scopului și formei unui text, atunci când sunt puși să facă asta, potrivit edupedu.ro.

 

Imagine

De cealaltă parte 41% dintre elevi nu pot ajunge la nivelul 2, acesta fiind nivelul de analfabetism funcțional la citire. Analfabetismul funcțional este definit simplu prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce este vorba în textul respectiv.

Rezultatele PISA 2018 la Citire arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.

Ministrul Educației NU recunoaște analfabetismul funcțional al elevilor testați PISA

La matematică sunt și mai mulți elevi care nu se descurcă nici măcar cu operații aritmetice de bază, procentul celor care nu ajung la nivelul 2 de dificultate în testele PISA 2018 fiind de 47%. De exemplu, nu s-au descurcat să compare distanța totală a două rute alternative sau să convertească prețuri din lei în valută.

La Matematică rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.

Cea mai mare scădere în clasamentul PISA este înregistrată la matematică, unde România a obținut un scor de 430 de puncte, față de 444 în 2015. La științe, România are 426 de puncte, cu nouă puncte mai puțin față de 2015. La citire, România are 428 de puncte, față de 434 în 2015. În 2009, România a obținut același punctaj de 424 de puncte.

Imagine

Științele marchează o creștere până la 44% a proporției celor care nu pot realiza corelații elementare în acest domeniu. Acești studenți nu pot oferi explicații posibile în situații familiare sau nu pot trage concluzii bazate pe simple investigații.

Rezultatele PISA 2018 pentru Științe sunt și ele mai slabe, diferența față de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar față de 2012 – 12 puncte.

Țara noastră ocupă în clasamentul PISA locul 47 din cele 79 de țări.

În România, la testarea PISA au participat elevi de 15-16 ani, născuți în 2002. Au fost 170 de școli participante, 5.081 de elevi, dintre care au fost validate 5.075 de teste.

Ministrul Educației NU recunoaște analfabetismul funcțional al elevilor testați PISA

 

Sursă Grafice: Edupedu.ro

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

Cetatean onest
2019-12-03 11:49:30

Asta pentru ca la clasele primare se pune accentul pe hartii care sa ii ajute pe invatatori sa ia gradatii. In loc sa ii puna pe elevi sa faca socoteli elementare si sa intaleaga textul citit. Sa extraga ideile din text ei le dau tot mai mult ca sa duca clasa la tot felul de concursuri sa se aleaga cu puncte ptr gradatii. La matematica in loc sa ii puna sa stie ce se cere sa se rezolve si ce se da spre rezolvare ei ii bombardeaza cu tot felul de algoritmipe care elevii nu ii inteleg si ii memoreaza. Iar daca se schimba rnuntul nu mai stiu ce sa faca. In loc sa ii puna sa scrie planul de rezolvare dau eepede cu rezolvarea pe care elevii nu o inteleg. Si apoi cum sa mai stie sa socoteasca cand in loc sa se puna accentul pe socotitul pe hartie se pune accentul pe socotit cu calculatorul. Si ce daca nu stie sa faca o scadere sau impartire...are calculator si face pe telefon. Acum sunt si programe care rezolva orice problema de matematica. De ce sa msi invete cand gaseste totul gata facut. Se stie ca prostimea se conduce usor. Deja se vede si la alegeri. Prostimea e dusa usor de partide. Cei smecheri si destepti stiu cum sa invarta prostimea sa iasa bine.

Agentul Petrov
2019-12-03 14:01:38

Cine ii invata pe copii si ce !? zgripturoaica adroneasca care rigia ca SPAGA este o obligatie balcanica !? Care schimba regulile in fiecare an dupa cum se plingeau universitatile private de lipsa de fraieri si de imposibilitatea de a ii plati spagile contra carora dadea legi ridicole pe banda rulanta ... gen - nu iei bacul (ca nu stii sa citesti) dar poti merge la facultate, pe incredere !!! Asa sa ajuns ca mari directori sa ii faca ''diplome'' la xerox ... pentru ca se poate !!!

Amalia
2019-12-03 14:13:58

Propun să se facă aceleași teste cu dascălii acestor elevi ! Copii,marea majoritatea din ziua de azi,nu sunt proști! Eu nu știu cum se predă acuma limba maternă, dar înainte cu mulți ani ,elevii primeau ca temă:extragerea ideilor principale dintr-un text,textul avea multe întrebări la care trebuia să se răspundă în scris și constituiau baza povestirii orale a textului .Se stimula exprimarea orală corectă, scrisul corect !

Alte articole din ACTUAL