Starea de urgenţă din SUA, contestată în justiţie

19 Februarie 2019

16 state americane au depus un recurs în justiţie luni la San Francisco împotriva administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru decizia sa de a decreta urgenţa naţională.

În total, 16 state americane, conduse de California, au depus un recurs în justiţie luni la San Francisco împotriva administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru decizia sa de a decreta urgenţa naţională cu scopul de a construi un zid la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Plângerea, depusă în faţa unui tribunal federal din California, consideră că ordonanţa preşedintelui încalcă două dispoziţii constituţionale, una definind procedurile legislative, iar cealaltă atribuind Congresului ultimul cuvânt în ce priveşte finanţarea publică.

Câteva sute de opozanţi ai preşedintelui Donald Trump s-au adunat luni la Washington pentru a protesta faţă de declaraţia sa de "urgenţă naţională" destinată să ocolească refuzul Congresului de a finanţa un zid la frontiera de sud a Statelor Unite, relatează Agerpres.

În această zi de sărbătoare în onoarea preşedinţilor americani, manifestanţii s-au strâns în apropierea Casei Albe cu pancarte pe care era scris "Trump corupe Constituţia" sau "Nu mai vrem rege".Omul de afaceri republican "încalcă regulile pentru a-şi atinge obiectivele", l-a criticat Sam Crook, un militant ecologist în vârstă de 65 de ani care purta un afiş de carton acuzându-l pe Donald Trump că este un "dictator ucenic".

Congresul a refuzat să îi finanţeze zidul şi atunci preşedintele "a inventat o criză" pentru a declara urgenţa, a declarat pentru AFP Allison Fultz, o avocată de 55 de ani. "Se poartă ca un copil, nu aşa funcţionează democraţia", a adăugat ea.

Donald Trump a promis în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 că va construi un zid la frontiera cu Mexicul pentru a stăvili imigraţia ilegală.

Deoarece nu a obţinut din partea Congresului fondurile pentru a finanţa aceste lucrări, el a decretat vineri "o urgenţă naţională" ce ar trebui să îi permită să recurgă la bugetul Pentagonului.

Democraţii şi câţiva republicani au denunţat un abuz de putere. Opoziţia speră să poată adopta în Congres o" declaraţie comună" pentru a-l bloca.

Mai multe state, printre care New York şi California, au anunţat la rândul lor intenţia de a sesiza justiţia.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?