Solul pădurilor tropicale poate stoca CO2 sub formă de calcar

3 Februarie 2009
Foto: bkcave.com
Foto: bkcave.com
Cercetătorii elveţieni au descoperit că solul pădurilor tropicale poate stoca CO2 sub formă de calcar, pentru mult timp.
Anumiţi arbori trimit în pământ minerale ce conţin calciu, de care ei au nevoie, şi îl stochează în cantităţi importante sub formă de cristale de oxalat de calciu.

În timpul unui proces chimic la care participă şi bacterii, aceste cristale se degradează în calcar, au stabilit profesorii Micheal Aragno şi Eric Verrechia, de la universităţile Neufchatel şi Lausanne.În mod normal, biomasa nu stochează dioxidul de carbon decât pentru scurt timp întrucât CO2 este restituit în timpul procesului de descompunere al arborilor, în timp ce calcarul rezistă chiar şi un milion de ani, au arătat cercetătorii.

"Este un argument în plus pentru conservarea pădurilor tropicale, pentru a putea lupta împotriva efectului de seră", a indicat profesorul Aragno, pentru AFP.

Un singur copac tropical este suficient pentru a stabiliza sub formă de calcar dioxidul de carbon dintr-o coloană de aer aflată deasupra unei suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi, potrivit cercetătorilor elveţieni.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?