Sindicatele din Educaţie au spus că noii coeficienţi sunt în defavoarea cadrelor didactice calificate

28 August 2009
Foto: RTV
Foto: RTV
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de legea salarizării unitare, care dezavantajează cadrele didactice cu experienţă, un învăţător necalificat ajungând să fie plătit mai bine decât unul cu experienţă, a declarat vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Prezent la discuţia pe tema ultimei variante a legii unice de salarizare de la Ministerul Educaţiei, Hăncescu a atras atenţia asupra "micilor nereguli sesizate în grilă, cum ar fi faptul că un învăţător necalificat are salariul mai mare decât unul calificat sau diferenţele foarte mici dintre salariile educatorilor debutanţi şi cele ale educatorilor care au ani de experienţă".
"Oricum, grila per ansamblu nu ni se pare bine calculată şi vom încerca să creştem coeficienţii", a mai spus vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ultima variantă a legii unice de salarizare va duce, în condiţiile unui salariu minim brut de 600 lei, la scăderi salariale între 6% şi 12% pentru toate cadrele didactice din preuniversitar. Potrivit acesteia, profesorii cu gradul didactic I vor primi între 2,65 salarii minime brute, dacă au între 2 şi 6 ani vechime şi 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime. Pentru învăţători şi educatori, noua grilă se situează, pentru cei care au doar studii liceale, între 1,25 salarii minime la debutanţi şi 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime.
În sistemul universitar, cel mai mare salariu îl poate lua un rector, respectiv 8,45 salarii minime brute. Cele mai mici salarii la cadrele didactice din universităţi sunt cele ale preparatorilor, care pot primi între 1,9 salarii minime, la debutanţi, şi 2.85 salarii minime, pentru cei cu 6-10 ani vechime.

În privinţa propunerii Executivului de a-i trimite pe toţi angajaţii din sistemul bugetar în concediu fără plată până la sfârşitul anului, sindicaliştii din învăţământ atrag atenţia că, în cele 10 zile de concediu forţat, profesorii vor prefera să nu vină la ore. "O să se facă şcoală la fără frecvenţă", a declarat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?