Arhiepiscopul Tomisului, achitat în dosarul de fraudare a fondurilor UE. Decizia nu e definitivă

5 Iunie 2019

Ariepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost achitat în prima instanță, în dosarul în care este acuzat că ar fi obţinut ilegal fonduri europene. Decizia, anunță Realitatea TV, a fost dictată de Cristian Deliorga, magistratul care a primit recent, cu sprijinul PSD, un mandat de judecător la CCR.

Curtea de Apel Constanţa l-a achitat pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care este judecat pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene, anunță Realitatea TV.

Decizia pe care au luat-o judecătorii nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite Agerpres.

DNA a cerut instanţei condamnarea lui Teodosie la perioada maximă prevăzută de lege şi achitarea prejudiciului creat, de aproape 1,4 milioane de lei, în timp ce avocatul acestuia a solicitat achitarea clientului.

Avocatul lui Teodosie, Maria Vasii, a precizat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) privind nereguli cu suprafeţele de teren pentru care au fost cerute fonduri europene.Arhiepiscopul Tomisului a spus în faţa instanţei de judecată că faptele din rechizitoriul întocmit de anchetatori în acest dosar nu există, precizând că nu se simte încriminat de nicio acuzaţie care i se aduce.

DNA a solicitat pedeapsa cu închisoarea şi pentru alţi patru inculpaţi în dosar, iar pentru un altul, condamnarea cu suspendare.

Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 de hectare), situate în zona denumită “Ferma 3” - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă “vii pe rod cu struguri pentru vin”/“vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

În declaraţiile depuse apare şi un alt aspect fals, şi anume că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care parcelele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, conform DNA.

Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Citizen
06 Jun 20:34
Popadracul asta oricum va ajunge la inchisoare, daca nu la cea pamanteasca, la cealalta.
Răspunde
0 0
CIorditorii saboteaza tara si poporul !
06 Jun 07:50
Popimea si politicienii sint mina in mina, unii distrug economic, ceilalti distrug moral !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?