CCR: Înființarea Secției speciale de investigare a magistraților este constituțională

13 Martie 2019
Toader, despre sesizarea CCR în cazul revocării lui Lazăr: Nu există altă cale de urmat
Toader, despre sesizarea CCR în cazul revocării lui Lazăr: Nu există altă cale de urmat

Curtea Constituţională a României  a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență privind operaționalizarea Secției speciale de investigare a magistraților este  constituțională!

În decembrie 2018, PNL şi USR au sesizat CCR în privinţa proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 90/2018 referitoare la operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor.

"Avem motive atât cu privire la modul în care a fost adoptată această OUG, precum şi modalitatea exactă în care au fost formulate textele normative din cuprinsul OUG. Am solicitat CCR să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu un număr de patru întrebări preliminarii, care, sperăm noi, odată trimise Curţii Europene şi Curtea Europeană pronunţându-se asupra acestor întrebări, va lămuri pentru totdeauna pe fiecare dintre noi dacă raportul MCV, rapoartele din desfăşurarea activităţii de monitorizare, control şi verificare al nostru sunt obligatorii", explica, atunci, deputatul liberal Ioan Cupşa.

Deputatul USR Stelian Ion preciza că partidul său consideră recomandările din rapoartele MCV obligatorii pentru România.

"Noi considerăm că aceste recomandări sunt obligatorii pentru România şi CCR, indiferent că va sesiza sau nu va sesiza Curtea Europeană cu privire la această chestiune, va trebui să ţină cont de practica sa anterioară şi anume de Decizia 2 din 2012 în care a spus foarte clar că aceste recomandări din cadrul rapoartelor pe MCV ale Comisiei Europene sunt obligatorii. Mai mult, ne-am opus şi USR şi PNL şi în Comisia Iordache şi în plen, ori de câte ori s-a discutat despre instituirea acestei Secţii speciale de anchetare a magistraţilor, pentru că, aşa cum am văzut zilele trecute, ea a devenit un instrument de presiune asupra magistraţilor", arăta Stelian Ion.În opinia sa, sunt motive "consistente" de neconstituţionalitate a actului normativ.

"Am invocat motive foarte clare şi consistente de neconstituţionalitate, între ele lipsa urgenţei, am invocat încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, am invocat obligativitatea acestor rapoarte pe MCV, sunt chestiuni foarte clare, faptul că nu se poate prin ordonanţă de urgenţă modifica structura unei instituţii fundamentale a statului român cum este Ministerul Public. Sunt foarte multe argumente care sperăm că-şi vor găsi ecoul şi în decizia CCR", mai spunea deputatul USR.

Sursa: agerpres.roSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
vlad
14 Mar 00:22
exista acea sectie, se numeste comisie rogatorie la nivel de minister, dar cine vrea treaba asta? in orice caz nimeni din conducerea tarii, mai bine se pune batista pe tambal decat deschiderea cutiei pandorei.
Răspunde
0 0
Hazna dem...
13 Mar 22:48
De ce nu se infinteaza o sectie de depistare a sumelor si conturilor folosite de unii bujetari in strainatate !? Astazi se stie ca nu se mai fura cu sacul, se vinde sau se cumpara ceva de la STRAINI si se da un cont din ... oman, sau ras alkhaiman de exemplu, in care intra ''atentia'' de milioane !!!
Răspunde
0 0
mircea
13 Mar 22:21
Costin, daca te aude Iohanis cu desfiintarea CCR iti retrage cetatenia, te bate la propriu, vrei sa lasi omul fara job? ce mai face el toara ziua fara contestatii si sesizari CCR? Nu-si mai justifica leafa, incepe Orban sa-l vorbeasa de rau, se aliaza cu Kill Bil si-l pune pe Ciolos prezident. Te-ai scrantit si tu cu Dragnea asta, v-a mancat mintile.
Răspunde
0 0
vlad
13 Mar 20:03
bre, fa o reclamatie la DNA daca zici ca se intampla treburile astea, sigur te baga in seama cineva.
Răspunde
0 0
Hazna dem...
13 Mar 19:52
Si sectia sectiilor speciale cind se va infinta ! Adica sectia care va ancheta sectia care ancheteaza sectiile de procurori !? Nu e mai usor sa dati niste legi prin care sa stabiliti care sint boierii tarii, aristrocratia nascuta la coada vacii, cine sint iobagii legati de glie, cit au dreptul primii sa ceara, cit au obligatia ceilalti si plateasca ... ceva simplu, democratic !!! Ce atita spoiala de democratie si bani aruncati pe geam cu procurori care doar se ancheteaza doar intre ei ! INFRACTORII FURA DE STING si nu ai voie sa ii deranjezi, atunci macar sa le fie legiferate drepturile, sumele lunare sau anuale pe care le pot ciordi ...
Răspunde
0 0
Costin Stefan
13 Mar 16:02
CCR TREBUIE DESFIINTATA ! In forma in care exista acum, cu Dorneanu si alti dragneani la butoane, toate ,,scrutinele” CCR-ului vor fi castigate de cei care ,,numara” voturile; adica de … PSD. BANDA lui Dragnea, care- dupa 2016- nu s-a preocupat decat de CUCERIREA INSTITUTIILOR, a raportat demult PSD-ului ca reduta CCR le apartine. Trebuie un CCR impartial, cu numai cinci judecatori nepolitici, alesi de popor prin vot direct si secret. Pai, suntem doua categorii de cetateni, ca sa existe doua sectii diferite de procurori anchetatori ?
Răspunde
0 0
vlad
13 Mar 15:53
Ce-ai mai vrea matale!!!
Răspunde
0 0
Nicolas
13 Mar 14:54
CCR = Curtea Ciumei Rosii
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?