Se spală haine sau nu în Sâmbăta mare? Ce spun preoţii

14 Aprilie 2017

Toate lumea ştie că în Joia mare nu se spală şi nici nu se pune cloşca pe ouă întrucât va scoate doar cocoşi, însă multă lume se întrebă dacă este sau nu păcat să se spele în Sămbăta Mare.

Conform tradiţiei, Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştelui. Se pregătesc mâncărurile tradiţionale: drobul, friptura de miel şi borşul de miel.

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească majoritatea mâncărilor, să mai facă curat prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptura şi borşul de miel.

Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfinţire.

În Noaptea Învierii însă, orice activitate gospodărească încetează. Oamenii se pregătesc fizic şi sufleteşte pentru a primi lumina Învierii, pregătindu-şi haine noi şi aranjându-se.Prin urmare, nu este interzis să speli în Sâmbăta Mare, însă preoţii spun că toată treaba trebuie făcută până la lăsarea nopţii.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?