Şcolile private ar putea fi finanţate de stat, propune Comisia prezidenţială pe învăţământ

30 Aprilie 2009
Foto: wordpress.com
Foto: wordpress.com
Concursurile de ocupare a posturilor didactice vor fi organizate de şcoli, finanţarea instituţiilor de învăţământ, publice sau private, se va face per elev, iar directorii vor fi numiţi de primari, se propune în pachetul legislativ al Comisiei prezidenţiale pe învăţământ, condusă de Mircea Miclea.

"Calitatea educaţiei contează mai mult decât tipul furnizorului (public sau privat) de educaţie. Finanţarea de bază pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul obligatoriu se acordă tuturor unităţilor de învăţământ, publice sau private, dacă ele sunt acreditate şi se supun evaluării periodice. Odată cu transferul preşcolarului/elevului, se transferă şi resursele financiare alocate şcolarizării acestuia", se arată în proiectul pachetului de legi ale educaţiei, realizat de comisia prezidenţială.

Tot pentru creşterea calităţii educaţiei, proiectul comisiei asigură că toate şcolile din ţară vor fi conectate la internet într-un an de la promulgarea acestor legi.Pachetul legislativ propus de Miclea mai prevede ca banii pentru şcoli să fie daţi direct acestor instituţii, care să primească şi o finanţare specială, în funcţie de performanţe.

În ceea ce priveste conducerea şcolilor, şi Miclea propune ca directorii să fie numiţi de primari, cu condiţia ca ei nu trebuie să facă parte din niciun partid politic.

Referitor la titularizare, comisia prezidenţială propune ca examenele pentru ocuparea posturilor didactice să fie organizate de şcoli, şi nu la nivel naţional, cum se întâmplă în prezent."Toate concursurile de ocupare a posturilor didactice au loc la nivelul şcolii. Consiliul de administraţie al şcolii ia toate deciziile referitoare la schema de personal, concursuri, evaluarea şi salarizarea personalului. Şcolile decid ce cursuri de formare continuă plătesc. În urma concursurilor pe post, personalul didactic devine titular pe post. Titularizarea în sistem se menţine dar se acordă numai personalului didactic cu performanţă deosebită", se arată în proiect.

Proiectul legislativ al Comisiei prezidenţiale a fost prezentat joi sindicatelor din Educaţie, venite la Cotroceni să discute cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe tema problemelor din Învăţământ. Tot joi, sindicaliştii au anunţat declanşarea grevei generale în zilele în care ar trebui să se susţină tezele cu subiect unic.

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?