Scandalul ”valiza”. Comisia UE cere României să nu abuzeze de GDPR pentru a bloca presa

12 Noiembrie 2018
Rise Project, sub atacul instituțiilor
Rise Project, sub atacul instituțiilor

Comisia Europeană a cerut României să nu abuzeze de legile privind protecția datelor pentru a împiedica libertatea de informare și de expresie și subliniază necesitatea introducerii unor derogări în acest sens în legislația națională. 

”Dreptul la protejarea datelor personale nu este un drept absolut. Regulamentul privind GDPR stabilește în mod clar, la articolul 85, că protejarea datelor trebuie corelată cu libertatea de exprimare și informare”, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Oficialul a răspuns astfel în mod direct la o întrebare privind amenințările Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la adresa jurnaliștilor RISE Project, în cazul Valiza.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei UE a mers mai departe și a cerut României să introducă derogări și excepții în legislația națională cu privire la protecția datelor, pentru a proteja libertatea de exprimare și informare.  

”Folosirea regulamentului privind protejarea datelor personale împotriva acestor două drepturi ar constitui un abuz clar. De aceea, este foarte important ca autoritățile române să implementeze această obligație în legislația națională, pentru a oferi excepții sau derogări, pentru a proteja sursele jurnaliștilor în mod special față de Autoritatea pentru Protejarea Datelor, pentru a proteja libertatea de informare și expresie”, a precizat oficialul.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

”ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, au precizat jurnaliștii RISE.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Rechemati ambasdorul de l UE
13 Nov 15:06
Romania trebuie sa recheme imedita pe dna LTO,ambasadorul României la UE/termenul e pentru consultări ,dar arata o nemultumire a relațiilor/,făcând public aceasta .De altfel,o analiză a activității diplomatilor nu strică ,pentru ca timpul trece,leafa merge si noi cu drag muncim.Se impune si o declarati a MAE,care ,prin ricoseu,să spună ca increderea Ramâniei in UE râmâne neschimbată,cu taote neelinistea factorilor de decizie fata de tratamentul Roamânie la PE.Cunosc diplomatia vestului ca pe prorpiul meu buzunar ,dac nu se reactioneaza,ne cred crestini habotnici,și întorcem obrazul.Numai ca boieri dv ,obrazul e al tarii,nu dispuneti de el.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?