Sărbătoare mare sâmbătă! E cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci pe 25 mai?

24 Mai 2019
Sarbatoare 25 mai 2019
Sarbatoare 25 mai 2019

Sărbătoare 25 mai 2019. A treia aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 25 mai. 

Sărbătoare 25 mai 2019. Din Sfanta Scriptura aflam ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Amintim ca Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime.

Sărbătoare 25 mai 2019. Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah luandu-si numele de Inochentie.Calendar ortodox mai 2019. Sărbători importante

Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul.

El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Sărbătoare 25 mai 2019. Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

Sursa: crestinortodox.roSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Voicu Stefan
25 May 12:20
In calendarele editate 25 mai Nu este sarbatoare cu cruce rosie si a fost vreodata. S-a preluat o eroare de pe site-ul crestinortodox.ro. Va rugam sa verificati informatiile pe viitor! Toate cele bune!
Răspunde
0 0
Florin
25 May 12:14
Doamne ajuta! Nu stiu ce calendar ortodox aveti, dar doresc sa rectific faptul că astăzi, 25 mai, este Cruce Neagra, ceea ce semnifica faptul că Sărbătoarea Aflării Capului Sfantului Ioan Botezatorul nu este cu ținere, în comparație cu Sărbătorile cu ținere care într-adevăr sunt semnificate cu roșu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?