Sângele e roșu, dar venele se văd albastre. De ce? Cercetătorii explică fenomenul

26 Iulie 2019

Te-ai întrebat vreodată de ce îți vezi venele albastre, deși sângele tău are culoarea roșie? Ei bine, specialiștii spun că în realitate și venele sunt tot roșii doar că noi le vedem albastre datorită mai multor factori.

Printre factorii care influență culoarea pe care tu crezi că o au venele tale se numără modul în care ochii tăi percep culoarea. Mai exact, de modul în care lumina se comportă când intră în contact cu corpul tău și de proprietățile speciale ale sângelui.

„Distanța de la un capăt la altul al luminii este numită lungime de undp, iar diferitele culori ale luminii au valuri de diferite lungimi. Lumina roșie are o lungime de undă lungă, aproximativ 700 de nanometri, lumina violet are o lungime de undă scurtă, cam 400 de nanometri, iar restul spectrului este împărțit", potrivit specialiștilor.

Astfel, pentru a înțelege culoarea venelor pe care o vedem, trebuie să ne gândim la ceea ce se întâmplă cu diferite lungimi de undă de lumină atunci când acestea lovesc pielea noastră și ce se întâmplă când ajung la venele noastre.

Dacă sângele este roșu, de ce venele sunt albastre?

În primul rând trebuie să știi că lumina care lovește pielea noastră în timpul zilei este, în esență, albă, un amestec al tuturor lungimilor de undă vizibilă. Pentru a avea o explicație a faptului că tu îți vezi venele albastre, trebuie să te uiți doar la capetele roșii și albastre ale spectrului.„Lumina roșie are o lungime de undă lungă, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil ca aceasta să fie deflectată de materiale și poate călători mai ușor. Lumina roșie poate călători destul de bine prin țesuturile pielii și ale corpului, ajungând până la 5-10 mm sub piele, unde se află multe venele", potrivit specialiștilor.

Lumina albastră are o lungime de undă scurtă, aproximativ 475 nanometri și este împrăștiată sau deflectată mult mai ușor decât lumina roșie. Deoarece este ușor împrăștiată, nu pătrunde atât de mult în piele (doar o fracțiune de milimetru). Când lumina albastră lovește pielea, este în cea mai mare parte deflectată înapoi.

Acum, imaginează-ți că lumina roșie și albastră strălucește pe piele, așa cum se întâmplă când te afli sub lumina albă, a zilei. Vei aveau un amestec de culori cu roșu, albastru și alte culori reflectate, în cazul în care pe porțiunea de piele nu există vene.

SursaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?