SALARIUL MINIM ajunge la 975 lei la 1 ianuarie. Cine CÂŞTIGĂ, cine PIERDE

9 Decembrie 2014
Salariul minim, mărul discordiei
Salariul minim, mărul discordiei

Salariul minim pe economie va ajunge la 975 lei, începând cu 1 ianuarie 2015, şi la valoarea de 1.050 lei începând cu luna iulie anul viitor, potrivit premierului Victor Ponta. Măsurile au fost incluse în bugetul pe 2015 şi sunt agreate de partenerii internaţionali, FMI şi Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a declarat marți că există un acord de principiu cu delegația FMI, CE și BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB. De asemenea, creşterea salariului minim, în grila propusă de Executivul de la Bucureşti, a fost inclusp în bugetul pe 2015.

Rovana Plumb: Salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015

Salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015, iar pensiile vor fi majorate cu 5%, a declarat marți Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, potrivit Agerpres.

'Așa cum am anunțat și în lunile anterioare, toate măsurile pe care noi le-am promovat sunt susținute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va crește începând cu 1 ianuarie, de la 900 — cât este în momentul de față — la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel încât să încheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei', a afirmat ministrul Muncii.

Măsura creşterii salariului minim pe economie ar putea aduce bugetului de stat sume suplimentare. Potrivit datelor oficiale, există 250.000 de angajaţi în sectorul bugetar plătiţi cu salariul minim şi 650.000 în cel privat.

Statul va trebui într-adevăr să aloce mai mulţi bani cu cheltuielile salariale pentru plata unui salariu mărit în sectorul bugetar, însă va câştiga de pe urma salariaţilor şi angajatorilor din mediul privat.

Salariul minim, contestat de o parte din mediul de afaceri

Creşterea salariului minim cu începere din 1 ianuarie 2015 va accentua şomajul şi munca la negru, opinează 33 de cadre universitare, economişti, antreprenori şi specialişti în fiscalitate într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii.

Măsura creșterii salariului minim este distructivă pentru economie și afectează bunăstarea celui mai sărac segment al forței de muncă, spun semnatarii scrisorii. Aceasta deoarece „salariul minim" ar institui o prohibiție, împiedicând angajatorii să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experiență, în situația în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. „În consecință, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creșterea șomajului și a economiei subterane", se arată în scrisoare.

Creşterea salariului minim îi va lovi pe „întreprinzătorii și companiile care oferă de lucru oamenilor fără calificări deosebite și care vor descoperi că trebuie să cheltuiască mai mulți bani din buzunar pentru a-și menține activitatea", spun autorii scrisorii.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 -4
Miti
29 Dec 18:47
Acest salariu este net sau brut?
Răspunde
2 0
goe
21 Dec 18:42
Corect, toata grila de salarii ar trebui revazuta mai ales la stat, ajunge ca un muncitor necalificat sa castige la fel ca un profesor, o asistenta cat un medic rezident etc... Scopul e cresterea clasei mijlocii, nu egalitarism in zona salariului penteu jumatate din angajati
Răspunde
0 -2
Mia
10 Dec 07:28
Selectam dezvoltatori proiect! NU este necesara niciun fel de experienta! Se ofera indrumare si instruire gratuita Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Se cere seriozitate si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Detalii” la adresa de email: miafara60@yahoo.com
Răspunde
2 -1
Rokko
09 Dec 21:55
Proiectul de marire a salariului minim este just,dar trebuie stabilit un salariu minim egal cu cel din ultima tara UE exceptand (Romania si Bulgaria) Dar cu celelalte salarii ce se intampla ?Raman pe loc cum au fost stabilite acum 7 ani? Daca e asa cum am constatat in ultimii ani, prefer sa fiu necalificat sa nu am nici o raspundere!
Răspunde
6 -2
Pol Pot
09 Dec 19:27
Domnilor jurnalisti,va rog sa publicati pe acest site care sunt tarile din UE care au prevazut in legislatie salariu minim pe economie precum si cuantumul acestuia.Astfel vom fi mai bine informati si vom putea constata singuri daca cei "33 de specialisti" au sau nu dreptate.Dupa umila mea parere nu salariul minim legal accentueaza munca la negru si somajul ci zgarcenia patronilor.Chiar acestia incurajeaza aceste racile.Cand e vorba sa plateasca salarii nu au bani dar cand e vorba de masini,terenuri,concedii in strainatate sau distractie se gasesc destui bani.
Si ca o paranteza : cat ar fi dispusi domnii patroni sa plateasca un muncitor necalificat pe care-l slugaresc zilnic ?
Răspunde
3 -1
Rokko
09 Dec 21:45
6 Domnii patroni,avand in vedere ca sunt romani si sunt ,,iubitori de tara si de popor,,,platesc foarte slab deoarece merg pe logica tiganului care-si bate calul cu lopata pana il omoara si apoi...vede el ce o sa mai faca...Vai de el patron care nu-si respecta albina care-i face banul!!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?