Cei mai mulți angajați cu studii superioare NU vor primi salariul minim promis! Iată de ce

6 Noiembrie 2018
Salarii diferentiate doar pentru puțini
Salarii diferentiate doar pentru puțini

Diavolul se ascunde în detalii. O prevedere din proiectul de ordonanță care va mări salariul minim în mod diferențiat pentru angajații cu studii superioare va face ca zeci de mii au chiar sute de mii dintre aceștia să nu se încadreze pentru majorarea la care se așteaptă.

Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, salariu de bază minim brut de 2.350 lei va fi pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR).

COR precizează pentru ce posturi anume sunt necesare studii superioare. În prezent, obligativitatea studiilor superioare există doar la aproximativ 40 de coduri COR din totalul de 4.370, potrivit zf.ro.

Mai mult, românii care sunt plătiţi cu salariul minim şi au studii superioare nu vor beneficia de salariu minim diferenţiat decât dacă lucrează în acelaşi domeniu în care au studiat.

Cu alte cuvinte, dacă eşti licenţiat în psihologie, dar lucrezi ca operator call-center pe salariul minim, nu vei primi 2.350 lei, de la 1 ianuarie, ci numai 2.080 lei.În prezent, există circa 2,2 milioane de români plătiţi cu salariul minim, respectiv 41,13% din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă. Din aceştia, 350.000 sunt angajaţi cu studii superioare.

Numărul salariaților exigibili va fi mult mai mic: se vor lua în calcul numai studiile în domeniul în care angajatul lucrează, au explicat reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru „Adevărul".

Ordonanța pentru salariul minim intră în prima ședință de Guvern. De când cresc salariile

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii, iar în următoarea şedinţă de Guvern va intra o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Muncii în acest sens, a declarat, duminică seara, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Nedelcu Florentina
09 Nov 08:59
Cum se va aplica legea salarizarii unice 153/2017 pentru bugetarii cu studii superioare?Intreaga lege este construita pe un salariu minim unic,prognozat de guvern, de 2500 ron in 2022.Pentru cei cu studii superioare,care este salariu minim prognozat de guvern in 2022 pentru a putea aplica legea diferentiat?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?