Salariile unor directori și administratori de companii de stat nu vor mai putea fi limitate

4 Martie 2015
Salarii mici
Salarii mici
FOTO: www.libertatea.ro

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Ordonanță, privind unele măsuri fiscale, care stabilește că salariile unor directori şi administratori de companii de stat nu vor mai putea fi limitate. Astfel, remunerațiile celor care au fost numiți manageri privați, înainte de intrarea în vigoarea a OUG 51/2013, privind limitarea veniturilor acestora, rămân la nivelul stabilit inițial, prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiți să se supună acestor limitări, informează HotNews.ro.

"Remunerațiile membrilor consiliului de administrație, ai consiliului supraveghere, ale directorilor și ale membrilor directoratului, stabilite în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, anterior intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2013, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, rămân dobândite conform contractelor în vigoare, fără ca acestora să le fie incidente dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor părți", se arată în textul proiectului aprobat de Guvern.

Pentru aprobarea acestei prevederi, Guvernul a invocat principiul neretroactivității legii.

Pe de altă parte, OUG 51/2013 la care face referire Guvernul prevede limitarea salariilor directorilor, din companii de stat, la un nivel reprezentând de șase ori salariul mediu brut, în ramura respectivă. Componenta fixă lunară, a remunerației membrilor neexecutivi, ai CA, nu poate depăși media pe ultimele 12 luni, a câștigului salarial mediu brut lunar, din ramura în care își desfășoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS.

Când a fost aprobată OUG 51/2013, premierul Victor Ponta spunea că sunt necesare aceste limitări, deoarece salariile managerilor sunt exagerat de mari.

"Am văzut și eu companii de stat la care punem manageri privați. Nu știu de ce suntem miniștri și nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", spunea premierul Victor Ponta, în mai 2013.Totodată, Ponta afirma, la acea vreme, că există salarii la stat de 8.000 -11.000 de euro, iar "cei mai amărâți au 6.000 euro".

Printre directorii numiți, până la intrarea în vigoare a OUG 51/2013, se află Laurențiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia și Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.

Mai multe pe HotNews.ro.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Calin Cocis
05 Mar 09:12
Guvernul Ponta (de stanga?) aplica principiul " Da-i doamne la al bogat ca al ce n-are ii invatat". Noi cei de la Sindicatul Liber Loto solicitam de ceva vreme modificarea actelor normative care limiteaza cresterea cheltuielilor de natura salariala la companiile de stat profitabile. Se pare ca vocea noastra a fost auzita dar distorsionat si Guvernul Ponta mentine limitarea cheltuielilor de natura salariala dar relaxeaza cresterea salariilor si indemnizatiilor celor din management. In acest an conform Legii Bugetului de Stat cheltuielile de natura salariala la companiile de stat pot creste cu maxim rata inflatiei prognozata pentru anul 2015, adica cca 2%. Anul trecut la CN Loteria Romana SA salariile conducerii au crescut cu 353%. Asa Ponta ia de la noi si dale lor.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?