Românii, la coadă şi din cauza pensiilor private

26 Octombrie 2009
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Activele fondurilor de pensii private din România reprezentau 0,18% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfârşitul anului 2008, au anunţat luni reprezentanţii Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Dintre statele Europei Centrale şi de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) şi Slovacia (4,7%).
Dintre ţările OECD, Elveţia, Olanda şi Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depăşind valoarea Produsului Intern Brut al acestor ţări. În Australia, ponderea pensiilor private in PIB este de 92%, în Marea Britanie de 79%, iar în Finlanda, Statele Unite ale Americii şi Canada depășește 50%.

Dintre statele Europei Centrale şi de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) şi Slovacia (4,7%). Spre comparație, ponderea din Romania este de doar 0,18% din PIB.„Economisirea privata pentru pensie reprezintă un indicator atât pentru bunăstare, cât şi pentru gradul de dezvoltare al unui stat”, a declarat Crinu Andanut, președintele APAPR.

Citeşte mai departe

Subiecte pe aceeași temăSursă: Money.ro

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?