România, în topul țărilor UE unde multinaționalele fac bani

11 Aprilie 2019

România se află pe locul patru în Uniunea Europeana în topul statelor unde companiile multinaționale generează profituri considerabile. Aproape jumătate dintre acestea fac bani frumoși în țara noastră, chiar dacă doar 1,2 % dintre companiile înregistrate la noi sunt filiale ale marilor corporații.

 

În anul 2016 doar 1,2% din companiile din Uniunea Europeană erau controlate de o firmă din străinătate însă aceste companii erau responsabile pentru 15,3% din forţa de muncă ocupată din UE şi 25% din valoarea adăugată realizată în sectorul non-financiar, arată datele publicate joi de Eurostat.

În rândul statelor membre UE, ţările unde companiile controlate de firme din străinătate sunt responsabile pentru cea mai mare pondere a valorii adăugate sunt Ungaria (51,4%), Slovacia (48,1%), Luxemburg (44,6 %) şi România (43,3%).

La polul opus, în patru state membre UE companiile controlate de firme din străinătate au fost responsabile în 2016 pentru mai puţin de 20% din valoarea adăugată realizată în sectorul non-financiar: Cipru (13,4%), Italia (15,8%), Grecia (16,3%) şi Franţa (16,4%).Eurostat informează că între 2010 şi 2016 ponderea valorii adăugate realizată de companiile controlate de firme din străinătate în UE a crescut cu 2,3 puncte procentuale.

Datele publicate anterior de INS referitoare la prezenţa comercială a întreprinderilor multinaţionale sau a filialelor întreprinderilor străine (FATS) arată că la sfârşitul anului 2016 numărul de întreprinderi active din economie (industrie, construcţii, comerţ şi servicii) a fost de 465.607. Din totalul întreprinderilor active din anul 2016, întreprinderile FATS au totalizat un număr de 27.662, ceea ce reprezintă o pondere de 5,9%.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Exista o explicatie, zicea Leana a lui PIrtzag
14 Apr 10:48
Firmele romanesti sint parazitate local de angajatii statului in timp ce cele straine dau obolul celor mari si tari prin conturi din strainatatzuri si de aici si apetitul deosebit si incurajarile continue oficiale pentru produsele si firmele straine - autobuze, masini, lucrari publice edilitare, credite, ... per total e un dezastru economic si social !!! Cind nu o sa mai mearga vom vedea ciurda de rozatoare plecind in tarile calde ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?