România, amenințată cu "opțiunea nucleară" de Comisia Europeană. Care este motivul

13 Mai 2019
Timmermans, necruțător la adresa României
Timmermans, necruțător la adresa României

Comisia Europeană amenință în premieră România cu ”opțiunea nucleară”, mai precis declanșarea Articolului 7 din tratat care va ridica dreptul de vot al țării noastre. MCV ar putea fi înlocuit cu un mecanism și mai dur dacă modificările la Codurile penale vor intra în vigoare, menință oficialii europeni.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunțat într-o scrisoare trimisă primilor patru oameni din statul român că executivul european va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE ("opțiunea nucleară") în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Frans Timmermans invocă în scrisoarea citată pentru prima oară Articolul 7 și arată că ”Rule of law framework” este ultimul pas pe care Comisia Europeană îl poate face înainte de declanșarea ”opțiunii nucleare” în cazul României.

”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător”, se arată în scrisoarea lui Frans Timmermans.

Timmermans arată în scrisoare că executivul european este îngrijorat de abaterile României de la cursul stabilit de MCV, dar și de presiunea pusă pe DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție, și arată că modificările adoptate de Parlament pe 24 aprilie la codul penal și codul de procedură penală adaugă la ”îngrijorările majore” ale Comisiei Europene. Timmermans enumeră câteva dintre modificările criticate: reducerea termenelor de prescripție, reducerea pedepselor pentru unele infracțiuni, precum abuzul în serviciu, schimbarea regulilor privind denunțurile.Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE.

Pâna acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European. Totuși, declanșarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre.

Procedura invocată de Comisia Europeană este numită "Rule of law Framework" (Cadrul UE pentru statul de drept) și a fost stabilită în 2014. Procedura este declanșată dacă există indicii clare de amenințare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru.

Iohannis, o nouă lovitură pentru PSD: a atacat la CCR codurile penale

Atât Codul penal, cât și cel de Procedură penală conțin prevederi care îngreunează nu doar combaterea faptelor de corupție, ci și pedepsirea faptelor de drept comun - de la furturi și jafuri, până la violuri și omoruri.

Mai multe asociații de magistrați susțin că, în mare parte, schimbările adoptate la Codurile penale nu au nicio legătură cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională şi nu fac altceva decât să ușureze situația inculpaților, mai ales a celor acuzați de abuz în serviciu.

Procurorii şi judecătorii contestă prevederile referitoare la diminuarea termenelor de prescripție și sporurilor de pedeapsă, dar și anularea unor infracțiuni precum neglijența în serviciu. Magistraţii acuză totodată şi o incoerenţă în actul normativ.

Una dintre modificările pe care o forțează Comisia Iordache îl ajută direct pe Liviu Dragnea în procesul "angajărilor fictive", în care este la un pas de condamnare - se dorește schimbarea definiției abuzului în serviciu într-un sens care va face dosarul de la ICCJ lipsit de conținut.

Cum îl ajută pe Dragnea modificarea codurilor penale

Potrivit legii actuale, fapta de care este acuzat Liviu Dragnea s-ar prescrie în iulie 2022, adică la 16 ani de la săvârşirea ei. Secretarele PSD ar fi primit ilegal salarii şi de la Protecţia Copilului Teleorman în iulie 2006.

În situaţia în care s-ar reduce termenul de prescripţie, aşa cum propune noul proiect, Liviu Dragnea ar scăpa de dosarul angajărilor fictive. Motivul: termenul de prescripţie ar fi de 12 ani, respectiv în iulie 2018.

Recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Codului Penal:

  • Reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită(art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);
  • reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție(art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);
  • reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă(art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României, conform G4Media.

Principalele modificări aduse Codului de procedură penală:

A fost menținută interdicția comunicărilor publice și a declarațiilor, precum și furnizarea de informații, direct sau indirect, despre o persoană urmărită penal sau trimisă în judecată (art. 4). Articolul a fost introdus la propunerea PSD și UDMR și a fost considerat constituțional de către CCR.

Martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii și poate astfel întrerupe interogatoriul, deși legea spune că jură pe Biblie să spună adevărul și numai adevărul (1rt. 116). Acest lucru face inutilă audierea având în vedere că ea poate fi întreruptă oricând, deşi esenţa audierii este să fie spontană. Un martor ostil sau mincinos poate acum să pună pauză ori de câte ori întrebările sunt incomode.

Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relații de conviețuire cu inculpatul (art. 117). Acest lucru face posibil practic să refuze să depună mărturie orice persoană care a avut o relaţie similară celor de familie cu suspectul, indiferent care este obiectul audierii şi permite ca orice martor să poată să se eschiveze de la audiere invocând o relaţie anterioară (legea nu prevede care este durata în care se poate considera că persoanele au stabilit relaţii similare celor de familie) cu suspectul indiferent dacă este adevărat sau nu.

Înregistrarea de către un martor a unei conversaţii purtate de un inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este nici parte şi nici subiect procesual principal (art. 139).

Mandatele de securitate națională (MSN) nu se mai pot utiliza în dosarele obișnuite. Cu alte cuvinte, dacă în timp ce monitorizează o persoană pentru infracţiuni de terorism, SRI află că acea persoană sau altele comit şi o infracţiune de corupţie, evaziune fiscală sau un viol, de exemplu, serviciul nu mai poate trimite probele la Parchet pentru ca faptele să fie instrumentate în cadrul unor dosare penale de corupţie, evaziune fiscală sau viol. Doar probele pentru terorism rămân valabile în dosarul de terorism.

Sintagma ”suspiciuni rezonabile” a fost înlocuită cu sintagma ”probe sau indicii temeinice”.

A fost menținută interdicția pentru procurori de a ridica la percheziții probe care dovedesc alte infracțiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziția (art. 162).

Au fost limitate denunțurile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă.

Recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Codului de procedură penală:

  • revizuirea totală a modificărilor aduse actului normativ astfel încât să existe certitudinea că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală;
  • în timp ce toate modificările ar trebui revizuite în întregime, trebuie modificate substanțial regulile privind comunicările referitoare la anchetele penale în desfășurare (art. 4), cele privind începerea urmăririi penale(art. 305), supravegherea tehnică (art. 139), consemnarea activităților de supraveghere tehnică (art. 143), obținerea de date privind situația financiară a unei persoane (art. 153), percheziția informatică (art. 168), drepturile inculpatului (art. 83), drepturile avocatului suspectului și inculpatului (art. 93);
  • revizuirea dispozițiilor finale și tranzitorii.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Rezistenta
13 May 16:13
Domnule Dragnia, daca doriti sa atrageti simpatia Bruxelles-ului si implicit sa lasati hastagii in frunte cu Macovei fara joburi trebuie sa faceti pe placul finantei mondiale, anume sa imprumutati bani cat mai multi sau sa folositi cat mai multe asa zise fonduri europene chiar daca nu o sa puteti sa-i cheltuiti in mod onest, puteti sa gasiti o modalitate de ai face disparuti ca va garantez ca nu o sa-i vrea inapoi nimeni, ei vor doar dobanda aferenta sa o incaseze si eventualele comisioane, numai asa fac profit bancile respective. Orice ban care sta in conturile lor este neproductiv, neprofitabil si nu au nevoie de nici o tara sau guvern care sa nu imprumute bani de la ei. Dar daca doriti sa diminuati datoria Ro, va spun ca sunteti pe pista gresita, studiati cei 10 ani cu marinarul la timona si o sa descoperiti ceva fantastic, nimeni de la Bruxelles nu a spus ca in Ro se ciordeste ca in codru, au fost multumiti ca morisca financiara functiona din plin si dobanzile erau platite, si va mai spun ceva, Ceausescu a dorit plata integrala a datoriei externe, ceea ce a si facut si am vazut toti ce a patit... Aceste fonduri europene chiar daca sunt nerambursabile ele nu pica din cer cu acordul Bruxelului, ele sunt purtatoare de dobanzi platite de toate tarile membre, ce va este asa de greu sa intelegeti?
Răspunde
0 0
sa traiti bine!
13 May 13:51
da nu cu "subteranu" ci cu submarinu penca asta navigheaza alalant sapa tot inclusiv navigatoru tau.
Răspunde
0 0
Costin Stefan
13 May 13:38
DRAGNEA A DEVENIT INAMICUL PUBLIC NR.1 AL ROMANIEI. Dupa ce a carat prin tara, cu un ARO vechi, varza din gradina socrului, Dragnea s-a inscris in PD si a domnit in 1996-2000, ca PREFECT peste amaratii din Teleorman. In 4 ani, a ajuns sa-i stie de frica nu numai functionarii Prefecturii si ai CJT-ului din Alexandria, ci toata suflarea judetului T il trata ca pe un sultan. In 2000, a trecut la PSD, cu conditia sa-l puna presedinte la CJT. Si indata dupa alegerile castigate, PSD l-a facut pe Dragnea sef al filialei PSD Teleorman, dar si pres. al CJT. Vazandu-se stapan pe un judet, Dragnea =D a trecut rapid la punerea in aplicare a Planului Criminal=PC, care sa-l faca foarte bogat si stapanul intregei tari. Cu PC dinainte premeditat, D a organizat o Banda, cu indivizi de mare incredere= BTD, (rude, fosti colegi de scoala si angajati ai CJT) dispusi sa preia firma TEL DRUM de la CJT=Cons.Jud. Teleorman, tinand seama de atuurile sefului CJT,adica ale stapanului lor D , care va fi seful BTD dar si stapanul de facto al firmei TEL DRUM=TD. Din presa si de pe net, am aflat: cum a premeditat D, in stil gangsteresc, terenul, ca sa puna stapanire pe TD, pe care l-a privatizat in 2002, cand l-a cumparat de la CJT, pe numele finului sau M. Fiscuci din Banda BTD, cu bani luati cu japca de la CASA MINORULUI, unde lucra Bombonica=B, sotia lui D=Dragnea. D a aduso apoi imediat pe amica sa, Carmen Dan=CD la Alexandria, a instalato in apartamentul lipit de al sau si a incadrato pe post de CONSILIER JURIDIC in biroul sau de la CJT, probabil ca sa-l consilieze pe D cum sa fure ca sa nu fie prins. Apoi, cu contracte trucate, cu acte false, cu divulgari de secrete de serviciu si cu sfaturile consilierei CD, Banda BTD a gangsterului D a prejudiciat Romania si UE cu SUTE DE MILIOANE DE EURO. Vedeti pe net ACUZATIILE CE I SE ADUC LUI D IN DOSARUL TEL DRUM. Dar sunt si alte dosare grele, in care D poate fi adus la bara:
Hotelul Turris, pe care D l-a cumparat, pe numele sotiei, cu 320 de m
Răspunde
0 0
Costin Stefan
13 May 13:37
SCRISOARE CATRE LUCRATORII DIN PRESA DEMOCRATA. Pentru salvarea Romaniei, se impune ca partidele de centru-dreapta sa aiba in Parlament numai oameni reprezentativi: cinstiti, competenti si patrioti. Gazetarii, jurnalistii TV, comentatorii politologi si alte categorii de intelectuali, sa se adune de urgenta si sa infiinteze un partid politic ANT = ALIANTA PENTRU NEAM SI TARA. Acest partid trebuie sa intareasca actuala opozitie politica si sa asigure castigarea alegerilor viitoare de catre fortele cu adevarat democrate. Ar trebui sa avem in Parlament oameni ca: Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Prelipceanu, Catalin Avramescu, Claudiu Pandaru, Ioan Lefter, Florin Bortun, Ioan Stanomir, Nicoleta Savin, Ion M. Ionita, Liviu Avram, Andreea Pora, Tia Serbanescu, Rares Bogdan, Mihai Neamtu, Basescu. Trebuie sa castigam atat alegerile locale, cat si pe cele parlamentare, ca sa nu mai fim guvernati de hoti, tradatori si incompetenti. Rog sa comunicati acest mesaj catre unul dintre cei mentionati in prezenta postare.
Răspunde
0 0
Costin Stefan
13 May 13:36
EXISTA O SINGURA SOLUTIE ! Chiar daca actuala opozitie democrata: PNL+USR+PMP= BLOCUL DEMOCRAT = BD castiga alegerile parlamentare de anul viitor, ciuma rosie va continua sa ne stapaneasca, fiindca BD este infiltrat si, dupa alegeri, PSD are de unde sa cumpere traseisti, ca sa-si refaca majoritatea in Parlament. De aceea, insist cu propunerea ca intelectualii cinstiti, competenti si patrioti sa infiinteze de urgenta un partid politic ANT= ALIANTA PENTRU NEAM SI TARA, care sa intareasca BD si sa asigure castigarea alegerilor din 2020. Cei mai indicati sa declanseze actiunea de infiintare a ANT sunt gazetarii, jurnalistii TV si comentatorii politologi, pentru ca ii cunoastem bine si stim in cine sa ne incredem.
Răspunde
0 0
Nelutu
13 May 09:20
Prin aderarea la UE,Romania si-a pierdut suveranitatea si a devenit o colonie de mina a doua!Pacat de sacrificiile uriase ale inaintasilor pentru propasirea tarii!
Răspunde
0 0
Nu mariti prescripția ,scapă doamna Kovesi si luati mijlocul de santaj la presedintele meu !
13 May 09:01
De acord dle Bican ,UE are dreptul s[ combat[ corup'ia de la noi,nu de la ei.UE mai are dreptul sa se amestece in treburile justitiei de la noi-domeniul rezervat in tratul de aderare-nu pentru ca asa scrie acolo,ci pentru c[ avem un guvern slab.De ce nu atcati „Demersul ”,dcă există la Curtea Europeană,pentru a ne spune juristii de acolo,daca putem mentine sub presiune pe presedinte ,cu dosare in adormire zeci de ani si daca domana Kovesi beneficiază de prescripție.Nu vedeti ca „subteranul” de la noi pierde un mijloc de santaj la presedintele meu ?
Răspunde
0 0
bican
13 May 08:07
nu au dreptul cei de la UE sa combata coruptia si hotia, ei trebuie sa ne dea bani pentru pensii speciale
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?