Consumul de gaze natuale din export a explodat, după ce s-au plafonat preţurile

22 Iulie 2019

România a importat în luna mai de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres. Creşterea spectaculoasă este efectul direct al celor 2 ordonanţe prin care s-a plafonat preţul gazelor pentru populaţie, dar a fost lăsat liber preţul gazelor pentru consum industrial. 

În luna mai, România a importat 1.185.490 MWh, faţă de 3.355 MWh în aceeaş8i lună din 2018, adică de 353 de ori mai mult, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.

Pe de altă parte, în luna mai, pe bursă, gazul de import a fost cu 12 lei/MWh mai ieftin decât cel din producţia internă.  după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

Explicaţia este că OUG 19/2019, din martie, a modificat OUG 14/2019, în sensul că a păstrat preţul fix doar pentru cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai. Acest lucru a dus la majorarea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, aceea ce a dus la o explozie a importurilor.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Andrei Palincu
22 Jul 16:29
"...Consumul de gaze natuale din export "! Chiar aşa măi profesionşti de piei de curcă? Mai la vale aţi dres-o cu busuiocul, dar rămâne titlul. Nu aveţi nevoie de un clăpar (unul care să clămpănească la tastatură) dar care să mai şi gindească, aşa, luni-vineri, 9 to 17?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?