România a avut în anul 2008 cele mai ieftine ţigări şi băuturi din UE

16 Iulie 2009
Foto: RTV
Foto: RTV
România a avut în 2008 cele mai ieftine ţigări, băuturi alcoolice şi echipamente personale de transport din Uniunea Europeană şi a fost a doua dintre statele membre după nivelul tuturor preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii (62% din media UE), după Bulgaria (51%), a anunţat Eurostat.
Pe ansamblu, cele mai scumpe ţări din UE au fost Danemarca (141%), Irlanda (127%) şi Finlanda (125%), potrivit datelor biroului european de statistică.

România s-a clasat pe primul loc după nivelul preţurilor doar la capitolul băuturi alcoolice şi ţigări (61% din media UE), fiind urmată de Bulgaria, cu un nivel al preţurilor care s-a ridicat la 63% din media din blocul comunitar. Cele mai scumpe la acest capitol au fost Irlanda (184%), Marea Britanie (150%) şi Finlanda (137%).În ce priveşte alimentele şi băuturile nealcoolice, România a avut anul trecut al doilea nivel al preţurilor, reprezentând 71% din media UE, înaintea sa fiind doar Bulgaria, cu 67% din media UE. În Danemarca şi Finlanda au fost înregistrate cele mai ridicate niveluri ale preţurilor la mâncare şi băuturi nealcoolice, de 147% din media UE, respectiv 125%.

Hainele au fost cel mai ieftine în Marea Britanie (83% din media UE la acest capitol), Bulgaria (84%) şi România (86%), în timp ce Finlanda (123%) şi Suedia (119%) au practicat cele mai mari preţuri la îmbrăcăminte.

Tot Marea Britanie a avut cele mai mici preţuri şi la electronice (televizoare, DVD playere, telefoane, sisteme audio, MP3-uri, camere video, calculatoare şi laptopuri, monitoare, imprimate, scannere, CD-playere, CD şi DVD blancuri), respectiv 86% din media UE. România cu 101% din media UE s-a clasat pe poziţia a cincea, înaintea sa fiind Bulgaria, Estonia şi Letonia. Aceste produse s-au vândut cel mai scump în Malta (126%).

România a avut cele mai mici preţuri la echipamente de transport personale - vehicule cu motor, motociclete, biciclete, (84% din media UE), urmată de Bulgaria (85%). La polul opus s-a situat Danemarca (174%).

Preţurile practicate în restaurantele şi hotelurile din România au reprezentat 62% din media UE, ceea ce a clasat-o pe locul al treilea în UE, după Bulgaria, ale cărei preţuri la acest capitol au reprezentat 40% din media UE, şi Slovacia (61%).

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?