S-a împlinit dorința lui Dragnea. Rezerva de aur va fi repatriată!

24 Aprilie 2019

Camera Deputaților, for decizional, a votat proiectul inițiat de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea ca rezerva de aur a României să fie adusă în țară.

Reacția lui Dragnea după vot

"Eu nu l-am auzit pe Isărescu contestând aducerea aurului în țară, sunt consilieri de la BNR care au spus prostii, minciuni. Când o să văd o poziție oficială exprimată de guvernul BNR vă rog să mă întrebați.", a spus Dragnea la Parlament. 

 

Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae susţineau că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară".

Cei doi afirmă că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice".

Potrivit ultimelor declaratii publice ale lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, 59 % din rezerva de aur este depozitata la Banca Angliei, sub forma de lingouri, iar restul se află în ţară.

România are o  rezervă de aur de aproximativ 104 tone. Pentru ca rezerva de aur să fie repatriat Banca Centrală Europeană trebuie să emită un aviz. 

Proiectul "Aurul lui Dragnea" a trecut de Senat

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la sfârşitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.
 
„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.
 
Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.
 
„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.


Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stefan
24 Apr 19:21
Ne-au furat tiganii tara si romanii se bucura de carnatul pe care l-au primit dela Dragnea dar tot di banii lor...
Dati va rog ,sa stie romanii cat de imbecili sunt si cum i-si baga sinduri capul in jug !!!!
Răspunde
0 0
Stefan
24 Apr 19:21
Ne-au furat tiganii tara si romanii se bucura de carnatul pe care l-au primit dela Dragnea dar tot di banii lor...
Dati va rog ,sa stie romanii cat de imbecili sunt si cum i-si baga sinduri capul in jug !!!!
Răspunde
0 0
Stefan
24 Apr 19:19
Ne-au furat tiganii tara si romanii se bucura de carnatul pe care l-au primit dela Dragnea dar tot di banii lor....
Răspunde
0 0
"guvernul BNR"
24 Apr 15:34
Oare cite guverne sint in RO?, auru asta ia mintile unora.Io cred ca putini citesc si mai putini inteleg.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?