CCR tranșează conflictul guvern-președinte. Surse: Iohannis, obligat să o revoce pe Kovesi

10 Mai 2018

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea lui Tudorel Toader privind existența unui conflict instituțional între Guvern și Președinție pe tema revocării șefei DNA. Guvernul a sesizat Curtea Constituţonală după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Sursele Realitatea TV spun că președintele Klaus Iohannis ar putea fi obligat acum să o revoce pe Kovesi.

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată cu o majoritate clară, de 6-3, potrivit informațiilor Realitatea TV. S-au opus deciziei judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzului şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

"Cu privire la calea de urmat şi la celelalte aspecte, le veţi primi imediat în comunicatul de presă, iar argumentele dezvoltate în decizie", a precizat el.

Sursele Realitatea TV spun că președintele Klaus Iohannis ar putea fi obligat să o revoce pe Kovesi. 

Reacția Parcjetului Geeneral a fost una precaută. ”Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia”, a precizat un comunicat.

De ce e absurdă decizia CCR care l-ar "obliga" pe Iohannis să o revoce pe Kovesi 

Ministrul Tudorel Toader a afirmat în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.

”Din ceea ce președintele republicii ne-a transmis în scris, aveți la dosar, nu mai reiau, dar în declarațiile publice, pe lângă ceea ce aveți în dosar, președintele a motivat faptul că nu poate da curs solicitării pentru că este o decizie de oportunitate politică. (...) Prin raportul pe care l-am întocmit, am adus argumente de natura juridică și managerială”, a spus Toader.

"Între timp, cele 20 de puncte (ale raportului -n.r.) au dobândit, în opinia mea, au devenit şi mai actuale şi mai evidente, cu referire la activitatea managerială a procurorului şef DNA. Concluzia trasă atunci a fost aceea că procurorul şef DNA şi-a exercitat şi îşi exercită în continuare în mod discreţionar funcţia pe care o deţine, deturnând activitatea de combatere a corupţiei şi activitatea instituţiei anticorpţie, deturnând practic de la rolul său constituţional şi legal", a declarat Tudorel Toader, potrivit Mediafax. 

Tudorel Toader reacționează după decizia CCR în cazul Kovesi 

Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a afirmat la rândul său în şedinţa CCR că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.

Potrivit surselor G4Media.ro ar exista în acest moment o majoritate în favoarea ministrului Toader, dat fiind că judecător raportor în această cauză este chiar președintele CCR Valer Dorneanu, iar magistratul asistent care redactează raportul este Karoly Benke, care l-a avut conducător de doctorat pe actualul ministru al justiției, Tudorel Toader. 

Sursele citate susțin că există o majoritate de 6 la 3 în favoarea admiterii solicitării Guvernului, deşi acţiunea iniţiată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader este considerată “inadmisibilă de pe scaun” de majoritatea juriştilor consultaţi de G4media.ro.

Alte surse susțin că majoritatea ar fi doar de 5 la 4 și că majoritatea CCR ar dori să declare că rolul preşedintelui este unul formal şi că şeful statului este obligat să accepte revocarea procurorului şef al DNA.

Pe 23 mai CCR a primit sesizarea Executivului pe acest subiect. Şeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei a anunţat că va fi sesizată Curtea Constituţională.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Mioara Ardeleanu
30 May 17:17
CCR, cea mai intalta instanta juridica din Romania, justitia cu alte cuvinta, da, a decis: jos cu statul paralel, jos cu coruptia din institutiile de putere, jos cu mafia care a pus mana pe institutiile de forta si tine cu dintii de scaun! Jos cu tiranii! Jos cu dictatorii!

Deci ce faci tovarashe Iohanis, te pui contra justitiei? "Jos labele de pe justitie", zise articolul 95 din Constitutia Romaniei!
Răspunde
0 0
Scorpionu
30 May 17:52
4 Esti p....ă de bunuri. Te-a pus Găsea să scrii?
0 0
Botezatu
30 May 16:24
Întrebare . De ce preconizatul decret obligatoriu de revocare a doamnei Kovesi nu poate fi emis imediat ce Decizia CCR devine obligatorie cu aplicabilitate din data de la care oricum doamna Kovesi își finalizează mandatul ? Adică - titlu - Decret de revocare din funcția X a doamnei Y . Art. Începând cu data de Z (data finalizării de drept a mandatului sau cu o zi înainte, după caz și posibilități legale) se revocă din funcție ......etc. Asta așa ca și replică deșteaptă la o prostie glacială. E o idee nu ???
Răspunde
0 0
Veliscoiu Cornelia
30 May 16:15
Felicitări pentru comentariu aveți perfecta dreptate
Răspunde
0 0
Iulian petre
30 May 15:53
Voi cei de la realitatea daca sunteti echidistanti publicati si ceea ce am scris ,nimeni nu este batutu in cuie intr-o functie platita din bani publici, salariu baban, alti romani viseaza la un asemenea salariu. NU avem nevoie de cozi de topor, ghidonati de afara. S-a cam terminat, Romania trebuie sa-si ia singura destinul, numai avem envoie de asa zisa asistenta ca doar nu suntem handicapati.! JUSTITIA TREBUEI SA FIE INDEPENDENTA ,INF ATA JUSTITIE SE FACE DREPTATE SI NU PE LA SPATE ,PRIN TOT FELUL DE JOCURI MURDARE,DE ACEEA NU AVEM NICIUN PRESEDINTE CA LUMEA, GHIDONAT DE AFARA !CU ASEMENEA OAMENI, ROMANIA NU POATE FI PUTERNICA, INDEPENDENTA SI CEEA CE ESTE EXTREM D EIMPORTANT, SA FIE O FORTA ECONOMICA IN EUROPA SI S ANE MAI ALSE IN APCE BRUXELLES,CA NE-AM CAM SATURAT DE IFOSELE LOR SA NE TINA LA MANTINELA. ROMANIA FII PUTERNICA POLITIC SI ECONOMCI !
Răspunde
0 0
Amalia
30 May 15:13
EU cred că președintele nu poate fi OBLIGAT să facă ce vrea un ministru,cred că ni se sugerează că nu avem nevoie de președinte ,nu de ăsta, ci eventual de unul pus care să aibă "calitățile " actualului prim ministru.
Răspunde
0 0
Kodruptia Ucide
30 May 15:24
13 Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzului şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

#Justitia are intotdeauna dreptate!!! #Coruptia ucide! #Jos statul paralel! #Jos neo-securismul!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?