Reacție la decizia lui Teodorovici de a îngrădi dreptul la muncă al celor din Diaspora

27 Noiembrie 2018

PNL "somează" premierul Viorica Dăncilă să îl demită din funcția de ministru al Finanțelor pe Eugen Teodorovici și să se "delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană." Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu spune că ALDE nu este de acord cu propunerea lui Teodorovici.

"Propunerea ministrului Finanțelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate și-i forțează să se întoarcă în țară după expirarea permisului de muncă într-o altă țară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene și care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană", afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, citat într-un comunicat de presă. 

"Anunțul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și că nu înțelege importanța acestui rol", mai spune acesta. Potrivit comunicatului, propunerea lui Teodorovici demonstrează o "atitudine ostilă și răzbunătoare a PSD împotriva diasporei românești". 

"Partidul Social Democrat vrea să-i întoarcă în țara pe românii plecați la muncă în străinătate pentru a-i ține în sărăcie și dependenți de favorurile lor politice. Calea firească pentru a-i determina pe românii aflați în străinătate să se întoarcă în țară ține de dezvoltarea economică, a infrastructurii și modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicție cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE", încheie Dancă. 

Teodorovici a afirmat marți, în cadrul unei dezbateri la Parlament, că propune ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată. 

“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a spus ministrul Finanțelor.

Propunerea este: Limitarea dreptului de a lucra.

„În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu, domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, afirmă că nu este de acord cu ideea lansată de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la limitarea la 5 ani a dreptului de muncă în străinătate.

"În nicin caz nu suntem de acord cu o astfel de propunere. Dreptul de a munci în UE e un drept câştigat de toţi românii. Problema deficitului de forţă de muncă nu se rezolvă prin limitarea unui drept. Trebuie să ne gândim la alte soluţii. Nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă", a declarat preşedintele Senatului.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Mircea
28 Nov 10:28
Guvernele care umbla după ingradiri , trebuie urgent aruncate în groapă fara fund a istoriei negre a popoarelor. Dar as propune limitarea mersului la discoteca pentr cei din guvern , pentru a mai da puțină credibilitate acestui guvern de ruina .Sa limităm statul în discoteca ca bun pentru Teodorovici , care ar trebui sa-si dea urgent demisia.
Răspunde
0 0
Stan
27 Nov 19:18
O SA FII TU LIMITAT JEG SLINOS BOLSEVIC SPURCAT ....CE AVERE AI JEGULE CORUPT? SI VOI TOTI ILIESCIENILOR? CREDETI CA VA MAI RABDAM ???SCARBELOR BOLSEVICE ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?