Reacție fără precedent a OMV Petrom: Este pusă în pericol securitatea energetică

19 Decembrie 2018

Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor, arată compania OMV Petrom printr-un comunicat de presă.

Potrivit OMV Petrom, efectele ordonanței vor fi dramatice. Este o reacție fără precedent a companiei. Până acum, reacțiile OMV Petrom legate de diferite acțiuni ale statului erau mult mai slabe, chiar dacă era afectată compania, iar uneori lipseau.

Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, spune OMV Petrom.

Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor.

Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.Compania precizează că importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.

OMV Petrom mai spune că investiţiile joacă un rol fundamental în creșterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate. Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aprox. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.

Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat. În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi. Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă.


Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
MARIAN
20 Dec 07:47
Stiti foarte bine ca aceste decizii nu vor puse in practica.Este numai o manevra a guvernului pentru a da impresia ca doreste sa loveasca in capitalul privat iar pupulatia va cere cu lacrimi in ochi sa nu se puna in practica, iar hotararea va fi luata la cerea opiniei publice. Adevarul este ca vor fi consecinte dramatice, iar acum nu este decat inceputul .Se pare ca actualul guvern a inceput sa-si dea seama de privatizarile proaste facute in enegie, de fatul ca avem o piata a energiei electrice neconcurentiala si ca nu eram pregatiti pentru liberalizarea pietii gazelor.Sa nu spuneti ca intr-o economie de piata corecta nu va ganditi sa va distrugeti toti concurentii,este o lege nescrisa.Din pacate in Romania nu este nevoie ca va ajutat statul , care acum incearca sa dreaga busuiocul, e cam tarziu dupa ce ai invatat ursul la miere.
Răspunde
0 0
Jiji
21 Dec 12:01
2 Ce vrajeala ai in tine. Ciocoi kgbisti si-au dat seama ca tot ei au devalizat totul si incearca sa repare, amnistiindu-se si gratiindu-se singuri pentru coruptia si hotia facuta !!!? Asa “lupta” cu mediul “neconcurential” creat tot de ei ? Aproape ma apuca plinsul de la atita vrajeala !!!!!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?