Creștere galopantă a prețurilor! Rata anuală a inflației a urcat la 3,83%

12 Martie 2019
România pe primul loc în Europa la rata inflației - ianuarie 2019
România pe primul loc în Europa la rata inflației - ianuarie 2019

Rata anuală a inflației a crescut în februarie, la 3,83%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit în medie cu 4,46%, mărfurilor nealimentare s-au scumpit  cu 3,74%, iar tarifele la servicii utilizate au crescut cu 3,08% mai mult, informează INS. 

Rata anuală a inflației a fost, în ianuarie 2018, de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, potrivit INS. Rate anuale de inflație mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din anul 2013.

Față de luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), prețurile alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Față de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, prețurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.Conform BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%).

Până în anul 2016 au existat unele reduceri ale infl ației fiind interpretate ca fenomen de dezinflație. Începând cu luna august 2017 asistăm la un galop al inflației, acest indicator fiind pe un trend  ascendent. Din acest punct de vedere este de așteptat ca infl ația să aibă un efect negativ asupra rezultatelor concrete pe care le înregistrează economia națională. Inflația ridicată va duce la diminuarea rezultatelor în termeni reali a produsului intern brut și pe această cale a creșterii economice în RomâniaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?